U bezpilotnoj letjelici koja se srušila u Zagrebu bila je sovjetska avio bomba OFAB 100/120?

18.03.2022. 20:05:00

Na sastanku premijera Andreja Plenkovića s oporbom i na saborskom odboru za obranu, gdje je bio i ministar obrane Mario Banožić, otkriveno je i koja je bomba bila u letjelici Tu-141 koja je prije tjedan dana pogodila Zagreb, javlja Večernji list

Riječ je o OFAB 100/120 avio bombi, sovjetske proizvodnje. Dizajnirana je za djelovanje na lako oklopljena vozila i vojne objekte, kao i na ljudstvo. Ta zrakoplovna bomba učinkovita je protiv vojnika na otvorenom terenu i motoriziranog pješaštva. Puna je fragmenata i snažnih eksplozivnih sastava na bazi TNT-RDX-a, izvještava Večernji list.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković izvijestio je u petak oporbene čelnike na sastanku u Banskim dvorima da je dron koji je prošlog četvrtka pao u Zagrebu bio naoružan i da je pritom došlo do eksplozije, najvjerojatnije avio-bombe, no još nije poznato odakle je dron lansiran.

"Važno je da to znamo, da nema više nikakvih dilema, konfuzija - pronađen je upaljač, geleri, nedvojbeno je utvrđeno da je ta bespilotna letjelica, koja je namijenjena za izviđanje, ovdje bila prilagođena da na sebi nosi i oružje", rekao je premijer novinarima nakon sastanka s predstavnicima oporbe.

Te su informacije provjerene i pouzdane, a detalji će biti objavljeni kad istraga bude završena, dodao je.

 

Premijer je istaknuo da se u ovome trenutku još ne zna otkud je i tko je lansirao dron. Poznato je samo da je prvi put uočen u Rumunjskoj, no to ne znači da je na tom mjestu lansiran.

"Možda je riječ o pogrešci, možda o sabotaži, možda o namjeri. Odgovor u ovom trenutku nemamo, dok ga ne saznamo neku vrstu kategoričkog zaključka s moje strane bilo bi preuranjeno očekivati, niti bih ja to učinio", poručio je.

Izvor: tportal.hr/Foto: fah

Izvorni autor: S. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.