U Čakovcu obilježena 30. godišnjica oslobođenja Međimurja

18.09.2021. 08:22:00

Mimohodom branitelja, polaganjem vijenaca i svečanom akademijom u Čakovcu je u petak obilježena 30. godišnjica od predaje čakovečke vojarne čime je ta županija postala prva u Hrvatskoj u potpunosti oslobođena od JNA.

Obilježavanje oslobođenja Međimurja 17. rujna 1991. godine i Dana međimurskih branitelja organizirali su županijska podružnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Međimurska županija i Grad Čakovec.

Zamjenik župana Josip Grivec podsjetio je da je osam tisuća Međimuraca bilo na svim ratištima u obrani Hrvatske, nakon što je Međimurje postalo prvi od JNA slobodni teritorij.

„Treba se prisjećati tog vremena. Moramo njegovati povijest i žrtvu naših branitelja, naročito onih koji su dali ono najvrjednije za našu slobodu, koju su generacije sanjale“, poručio je Grivec.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je kako je 17. rujna posebno značajan datum za Međimurje i Čakovec, jer su oslobođeni bez ispaljenog metka i bez ijedne žrtve.

„Oružje koje je oslobođeno iz vojarne u Čakovcu poslužilo je za borbu za oslobađanje domovine. U tom trenutku Međimurci su pokazali srce i volju za bolje i jače sutra“, rekla je Cividini.

„Odlično smo odradili posao i bili smo prva županija koja je u potpunosti bila oslobođena od okupatora koji je htio nametnuti neki novi život, ali to im nije uspjelo zahvaljujući hrvatskim herojima“, dodao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnice Međimurske županije, Stjepan Horvat.

Rekao je i da se danas prisjećamo 76 međimurskih branitelja koji su položili živote na Oltar domovine.

Predsjednik Kriznog štaba Općine Čakovec iz ratnog vremena 1991. godine Anton Jurinec, naglasio je da se moramo prisjećati „dana ponosa“.

„Moja jedina poruka je da bi nakon 30 godina Ministarstvo obrazovanja edukacijom u školama mladima trebalo prenijeti svjedočanstva o tom vremenu“, rekao je Jurinec. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.