U HDZ-u kuha kao u ekspres loncu: Ide rekonstrukcija Vlade, odlazi čak pet ministara?

19.10.2024. 08:34:00

Više od dvije tisuće izaslanika dolazi ovog vikenda u šibenski Solaris na veliki stranački opći sabor HDZ-a na kojem biraju novo Predsjedništvo i novi Nacionalni odbor, i to po novim pravilima. Ali i kandidate za lokalne izbore 2025., jer HDZ ne želi samo zadržati vlast ondje gdje je već odavno ima nego puca i na nove mete, od Grada Zagreba do Primorsko-goranske županije, a u cijelom nizu županija i velikih gradova s potpuno novim mladim ljudima.

Predsjednik stranke Andrej Plenković toliko je strog šef u HDZ-u da je odlučio HDZ-ovce disciplinirati čak i financijski: dolazak u Šibenik, barem za one koji će ondje boraviti dva dana, stajat će ih prilično jer izaslanici moraju sami platiti smještaj. Na HDZ-ovim sastancima odavno nema alkohola, a sada nema ni besplatnih soba za kuloarske i ostale marifetluke. 

Zbog toga ga mrze, ali moraju doći, pogotovo oni koji su zainteresirani za lokalne izbore, jer sad se možda još bruse detalji i imena za neka mjesta, ali većina kandidata već je utvrđena i dobro poznata. No za neke će se do posljednjeg trenutka, do subote ujutro, vagati jesu li najbolje rješenje za pobjedu u nekoj sredini. Strogi Plenković ne želi ništa prepustiti slučaju – zna da će vjerojatno izgubiti predsjedničke izbore, zato želi dokazati da je HDZ još dovoljno jak da zbriše SDP i Možemo s karte gdje god to može. Trebat će mu ta pobjeda u svibnju 2025. pa će dati sve za dobre rezultate na lokalnim izborima, a za to je, kažu upućeni u središnjici HDZ-a, spreman žrtvovati i neke ministre i rekonstruirati Vladu kako bi oslobodio prostor za neke od tih kandidatura.

Solidno zbrinut

Takvom rekonstrukcijom, ako se na nju doista i odluči u ovim “vrućim” danima u HDZ-u u kojem iznutra kuha kao u ekspres-loncu nakon slučaja Jadrolinija, nekih će se ministara možda i riješiti, poslati ih na teren, i to na težak teren, i tako ih trajno neutralizirati iz svoje blizine. Plan je, kažu u kuloarima Gundulićeve, trenutnom sjedištu HDZ-a, promijeniti najmanje četiri, a možda i pet ministara – dvojicu će poslati na teren na lokalne izbore, a ostale u zasluženu mirovinu ili hladovinu.

Tako bi ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić mogao ući u utrku za gradonačelnika Zadra jer Plenković ondje želi smjenu generacija i odlazak Branka Dukića. No pitanje svih pitanja za unutarnje stanje u HDZ-u jest sudbina Olega Butkovića, ministra prometa i pomorstva, kojeg prati “fetva” Jadrolinije, a ne treba zaboraviti ni da je u njegovu resoru nedavno bilo uhićenja – pogledati pod HAC i Josipa Škorića, koji je prvo dao ostavku pa je onda uhićen, te je time još i multiplicirana sumnja da je bio upozoren i da je na vrijeme sklonjen.

No s obzirom na to da je godinama bio jedan od Butkovićevih suradnika na najvećim cestovnim projektima, u zraku već dva mjeseca visi pitanje što je ministar o tim poslovima i sam znao. Stranački šef Plenković Olegu Butkoviću ne može oprostiti to što je na posljednjim izborima u 8. jedinici dobio za HDZ manje glasova nego 2020. godine iako je uložio mnogo novca u svoj kraj. Plenković je time dobio niz protivnika u “svojoj” Dalmaciji koja je ostala bez novca iz Butkovićeva resora, a istovremeno godinama ima dvostruko bolje rezultate na izborima od Butkovića. Zato bi on mogao biti drugi ministar koji će biti gurnut u lokalne izbore – morat će prihvatiti da bude kandidat za župana u Primorsko-goranskoj županiji i pokušati pobijediti SDP koji je ondje na vlasti od 1945. Ako pobijedi, bit će solidno zbrinut time, a ako izgubi, Plenković će ga se trajno riješiti.

Odlaze i Beroš i Fuchs, DP gubi resor?

Posljednjih dana Butković većini ljudi s kojima razgovara kaže kako je za njega “slučaj Jadrolinija bio jako stresan i ne osjeća se baš najbolje”. To može biti alibi za odstupnicu s ministarskog mjesta. Znakovito je i da se kao kandidat za župana u Zadarskoj županiji spominje njegov zamjenik Josip Bilaver, to znači da bi cijeli Butkovićev tim iz ministarstva uskoro mogao biti “raspušten”.

Uz njih dvojicu, u rekonstrukciji Vlade spominje se i Vili Beroš, koji je, kažu u HDZ-u, dao svoje, dok ministar obrazovanja Radovan Fuchs želi u mirovinu svojevoljno. On je to očekivao još uoči posljednjih izbora, ali Plenković je sastavio praktički istu Vladu pa je Fuchs još malo ostao, no unaprijed se znalo da bi do rekonstrukcije moglo doći vrlo brzo, i izgleda da će tako i biti.

Kad je riječ o petom imenu, to bi mogao biti netko od DP-ovaca, ali to je kvota koja se izaslanika u Šibeniku ne tiče. No velika je vjerojatnost da će Plenković i svoje koalicijske partnere podsjetiti da više nemaju 11 zastupnika u Saboru, a kamoli 13 s koliko su ušli u ovaj novi saziv Sabora, pa bi rekonstrukcija mogla završiti i time da DP izgubi jedan resor. Plenković će teško postići da ova rekonstrukcija mirno prođe u redovima HDZ-a, posebno ako ne uspije nagovoriti Butkovića da mirno ode, pa će to pokušati supstituirati tako da HDZ dobije jedan resor više na štetu oštećenog DP-a koji se podijelio.

Butković je ključna točka

Da je upravo Oleg Butković ključna točka ovih promjena, pokazuje i najava, o kojoj HDZ-ovci u središnjici govore, da bi onda svakako jedan od HDZ-ovaca iz Rijeke ušao u Vladu kako bi ta regija u njoj ostala zastupljena – najvjerojatnije bi to bio direktor riječke bolnice Alen Ružić, koji je bio visoko i na listi za Sabor na posljednjim izborima, ali je ostao na mjestu gdje je vezan za struku. On bi, naravno, došao na mjesto Vilija Beroša. O tome se također već govorilo, kao i o odlasku Radovana Fuchsa, ali je Plenković čekao rekonstrukciju za takve zahvate. Kandidat za Rijeku opet će biti šef tamošnjeg HDZ-a Josip Ostrogović, sadašnji zastupnik.

Hoće li ta rekonstrukcija na stol doći odmah nakon Šibenika ili koji tjedan poslije, svejedno je – ona je svakako u planu do početka kampanje za lokalne izbore. Kad je riječ o ostalim kandidatima, sada je već javna tajna da će kandidat za gradonačelnika Zagreba biti šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, i to zato što su Plenkovića odbili i Nikolina Brnjac i Marko Primorac. Još se radi na tome da se bivšeg ministra Zdravka Marića pokuša nagovoriti da pobijedi Tomislava Tomaševića, ali nisu velike šanse za to pa će verbalno nevješti doktor Herman pokušati parirati Tomaševiću.

U Osijeku kandidat za gradonačelnika ostaje Ivan Radić, ali će za županicu ići suradnica Ivana Anušića, bivša ministrica Nataša Tramišak. Anušić će za nju odraditi i kampanju i teren pa joj ne bi trebala izmaknuti pobjeda na istoku Hrvatske. Dubrovnik ostaje Mati Frankoviću koji ide po novi mandat, dok bi dugogodišnji župan Nikola Dobroslavić mogao otići u mirovinu, a kao novo lice istupit će Blaž Pezo, koji već vodi stranku na županijskoj razini.

Boban zreo za penziju

U Splitu, i to je praktički već potvrđeno, na Ivicu Puljka ide Tomislav Šuta, iako su se spominjali i ministar Tonči Glavina ili Andro Krstulović Opara koji je jednom već vodio Split, ali Šuta je i predsjednik stranke u tom gradu pa će se poštovati hijerarhija. Smjena generacija mogla bi pomesti i župana Blaženka Bobana koji je zreo za penziju – kao zamjena za župana spominje se popularni načelnik Klisa Jakov Vetma.

Uspješni gradonačelnik Šibenika Željko Burić ponovno ide po mandat. On traži i da kandidat za župana bude njegov suradnik Paško Rakić, a neki i dalje zagovaraju kandidaturu čovjeka iz Hrvatskih šuma, Nediljka Dujića, iako je to nakon aktualiziranja slučaja nasilja njegove supruge i kćeri prema policiji i vatrogascima za vrijeme ovogodišnjeg požara gotovo nemoguća misija. Bivši ministar Ivan Malenica, koji je realno najbliži Plenkoviću, gura Sanju Jakelić pa se šibenski HDZ ozbiljno podijelio na ovim izborima.

U Sisačko-moslavačkoj županiji kandidat ostaje Ivan Celjak koji je u uzlaznoj putanji jer je u Plenkovićevoj milosti, a SDP-ovu gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček pokušat će rušiti “čovjek s terena” Domagoj Orlić – on je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva kod Branka Bačića i poznaje svaki detalj obnove u Sisku. U Varaždinskoj županiji podršku i dalje ima Anđelko Stričak, u Ličko-senjskoj Ernest Petry, Virovitičkoj Igor Andrović, Požeško-slavonskoj Antonija Jozić, a za grad Vukovar se priprema Nikola Mažar – osim ako se s DP-om ne postigne pakt o nenapadanju, u tom slučaju Mažar može i u utrku za župana. Ako ne, to će biti čovjek koji je naslijedio Damira DekanićaFranjo Orešković. Ondje gdje HDZ još ima župane, oni će i ostati kandidati, a po svemu sudeći, jedan od novih kandidata mogao bi u Istri biti zastupnik Anton Kliman.

Mijenja se Statut

No Plenković u Šibenik dolazi s velikom anketom pod miškom – tko god se bude bunio, morat će prihvatiti rezultate te ankete. A po njoj je, primjerice, Oleg Butković najpopularniji HDZ-ovac u svojoj regiji, zato će teško naći argumente da ovoga puta odbije utrku za župana. Na izborima 2021. uspio je odbiti stranačkog šefa pa je kandidat bio bivši ministar Gari Cappelli, ali on je izgubio i Plenković ga se trajno odrekao pa danas nije ni u Saboru. Ako Butković bude prisiljen na ovu igru, i on lako može izgubiti jer u toj županiji baš uvijek pobjeđuje SDP. U tom slučaju, može se još vratiti samo u svoj Novi Vinodolski, gdje je dugo bio gradonačelnik prije ulaska u Vladu.

Druga razina odluka koje izaslanici moraju donijeti u Šibeniku jest ona o članovima Predsjedništva. Kako se neslužbeno može čuti u HDZ-u, velika većina od 21 novog člana Predsjedništva bit će predsjednici županijskih organizacija. Statut se mijenja i svaka županija imat će jednog člana, a kandidature je pratilo prikupljanje potpisa pa je ponegdje čak i više kandidata nego što ih se bira. To je za HDZ uspjeh jer je za predsjednika stranke i potpredsjednike, kako je poznato, bio po jedan kandidat, bez konkurencije. Inače, kandidat za člana Predsjedništva mora prikupiti deset posto potpisa svih izaslanika, odnosno 180. Za kandidaturu za člana Nacionalnog odbora potrebno je pet posto potpisa, odnosno njih 90. Neke stranačke organizacije već su, istina neformalno, odlučile da će ponuditi samo jednog kandidata ili kandidatkinju za mjesto u Predsjedništvu.

Zatvorena lista

Tako je na prošlotjednoj sjednici Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba prisutnim članovima rečeno da će tu organizaciju u Predsjedništvu HDZ-a predstavljati ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Ona je na tu poziciju bila izabrana i prije dvije godine na tadašnjem općem izbornom saboru HDZ-a. Tada je lista bila zatvorena, odnosno bilo je deset kandidata za deset funkcija. Još se ne zna hoće li i ovog puta biti zatvorena lista, odnosno hoće li biti samo 21 kandidat ili kandidatkinja. Po dosadašnjim informacijama, sve upućuje na takav ishod, ali još nije nemoguće da se iz neke županije pojavi više kandidata.

Naime, HDZ namjerava uvesti novu strukturu tog stranačkog tijela. Na početku izbornog sabora najprije će se promijeniti Statut stranke na način da se više neće birati deset članova Predsjedništva nego 21, i to po jedan iz svake županijske organizacije HDZ-a. Prema dosadašnjem modelu, HDZ-ove županijske organizacije grupirale su se u pet skupina i iz njih su se birala po dva člana. Prema neslužbenim informacijama, kandidati će svoju prijavu podnositi neposredno na izbornom saboru, prikupljajući odgovarajući broj potpisa, pa će sam sabor biti više nego napet. Zato su se i odlučili na koncept “klauzure” u šibenskom Solarisu, koji će za medije i novinare biti zatvoren poput prave stranačke utvrde, a prilaz će im biti omogućen samo za kontrolirane izjave i istupe pod nadzorom Plenkovićeva maga Marka Milića.

Izvor: dnevno/Foto: Fah

Izvorni autor: Željka Babić/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.