U Hrvatskoj će se na tri mjeseca obustaviti provođenje svih ovrha!

04.04.2020. 11:41:00

U Hrvatskoj će se na tri mjeseca obustaviti provođenje svih ovrha, već pokrenutih i mogućih novih – od ovrha na novčanim sredstvima, kao što su bankarske ovrhe zbog kreditnih obveza, do ovrha vezanih za iseljenja iz nekretnina, prenosi Jutarnji list.

Prema Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima kojeg je sastavilo Ministarstvo financija, utvrđuje se kako „Vlada RH donosi mjere kojima nastoji olakšati položaj fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice do kojih je došlo uslijed epidemije koronavirusa COVID-19 (SARS-CoV-2)“.

“Iako i prema postojećim propisima ovršenici imaju pravo na izuzeće dijela primanja po posebnim propisima, ovim zakonom je omogućen privremeni zastoj svih ovrha na novčanim sredstvima po računu fizičkih osoba, čime će im se omogućiti raspolaganje svim primanjima koja primaju na račune u bankama, kako bi lakše prebrodili razdoblje posebnih okolnosti koje znatno utječe na njihovu financijsku situaciju.

Također, ovim zakonom se regulira i zastoj tijeka zatezne kamate za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, te one ne teku za vrijeme dok traju posebne okolnosti, čime se derogiraju odredbe postojećih propisa o tijeku zatezne kamate kao što su Zakon o obveznim odnosima i Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi”, stoji u prijedlogu zakona kojeg bi Vlada trebala usvojiti i u saborsku proceduru uputiti početkom idućeg tjedna – zakon bi trebao stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama.

Sukladno prijedlogu zakona, kada je riječ o ovrhama na novčanim sredstvima, od odgode provođenja ovrhe bit će izuzete ovrhe zbog alimentacije, plaće i otpremnine, kao i ovrhe vezane za provođenje kaznenih postupaka.

Pritom su iz Ministarstva pravosuđa službeno kazali kako je „Ministarstvo izdalo preporuke pravosudnom sustavu da sudovi nastave s radom na neodgodivim hitnim predmetima kao što su zaštita prava djece, prava radnika, kazneni postupci s pritvorskim elementima, a da se odgode svi drugi postupci koji ne zahtijevaju takvu hitnost, posebno ovrhe vezane uz iseljenja iz nekretnine“.

Također je, rečeno nam je u Ministarstvu pravosuđa, „Hrvatska javno bilježnička komora dala upute javnim bilježnicima da se ovršni predmeti uredno zaprimaju (zbog eventualnih zastarnih rokova) i preporučila izdavanje rješenja o ovrsi (radi poštivanja zakonskih rokova), ali da se ne šalju ovršenicima dok traje epidemija koronavirusa odnosno do opoziva preporuka Ministarstva pravosuđa pravosudnom sustavu“.

Prema tome, ako Fina i zaprimi zahtjev za ovrhu – neće ga provoditi dok ne prođe rok od tri mjeseca, kao što će zastati s provođenjem trenutnih ovrha. Pojašnjeno je kako se Vlada na ovaj postupak odlučila upravo kako bi se „razriješile“ sve nesuglasice oko toga na koji način će se provoditi razni moratoriji i odgode bankarskih ovrha, ali i svih ostalih ovrha u sektorima stanovništva i poduzeća.

Ova odluka bez presedana dovoljno govori o „dubokom zamrzavanju“ svih gospodarskih i novčanih tokova u Hrvatskoj uslijed širenja koronavirusa i državnih i međunarodnih mjera kojima se nastoji spriječiti njegovo daljnje širenje – Udruga Franak je u priopćenju upitala Vladu „Gdje su mjere za ovršene građane, za ljude koji su isto pogođeni ovom kriznom situacijom, ali ne mogu redovno i uredno plaćati svoje obveze“.

„Ako nisu mogli plaćati obveze prije, kako će ih plaćati sada? Vlada je još jednom oprala ruke od građana i prepustila ih bankama“, stoji u priopćenju Udruge Franak, a Vlada je na takve prozivke odlučila odgovoriti „atomskim oružjem“, odnosno prekidom provođenja svih ovrha u državi. Financijski savjetnici, pak, upozoravaju dužnike i građane da ovu odluku Vlade ni u kojem slučaju ne shvate kao poziv da na tri mjeseca prestanu plaćati svoje obveze.

Ova odluka Vlade je, kako ističu, bacanje „kola za spašavanje utopljenicima u moru“, a ne poziv na neodgovorno ponašanje. Pogotovo se to odnosi na one koji jedva „spajaju kraj s krajem“, jer ako se malo opuste i ne plate svoje obveze, u velike probleme će doći ako im se nagomila tri mjeseca neplaćenih računa ili kreditnih obveza.

U članku 25a Zakona se navodi da „Za vrijeme trajanja posebnih okolnosti Agencija će zastati s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na ovršenike fizičke osobe, osim ako se ovrha provodi radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka, te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene“.

U stavku šest tog članka nadalje stoji: “Odluku o početku i trajanju posebnih okolnosti iz ovog članka donosi ministar financija u slučaju nastupa događaja ili određenog stanja koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu“.

Potom se u članku 25b ističe da „za vrijeme trajanja posebnih okolnosti iz članka 25.a ovog Zakona ne teče zakonska zatezna kamata“, kao i da “za vrijeme trajanja posebnih okolnosti u odnosu na osnove za plaćanje za koje nije zastala s provedbom ovrhe, a nakon prestanka posebnih okolnosti u odnosu na sve osnove za plaćanje, Financijska agencija neće obračunavati kamatu koja je određena u osnovi za plaćanje“.

U obrazloženju zakona stoji kako će Fina “nastaviti zaprimati nove osnove za plaćanje i za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, ali će te osnove samo evidentirati u Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje (kako bi vjerovnik stekao mjesto u redoslijedu prema kojem će se kasnije nastaviti provoditi ovrha) te neće temeljem istih poduzimati daljnje radnje radi provedbe ovrhe uključujući I slanje naloga bankama za zabranu raspolaganja, pljenidbu, prijenos”.

“Nakon prestanka posebnih okolnosti, Agencija će nastaviti s provedbom ovrhe sukladno odredbama Zakona, što znači da će nastaviti provoditi ovrhu temeljem osnova za plaćanje u odnosu na koje je zastala i u odnosu na one koje je zaprimila za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, te postupati na način propisan ostalim odredbama zakona u odnosu na sve novozaprimljene osnove za plaćanje”, stoji u obrazloženju Zakona.

Izvor: 7dnevno/Foto:Damir Krajac / CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.