U Lori obilježena 30. godišnjica osnutka postrojbe diverzanata HRM-a

15.10.2021. 18:51:00

Paljenjem svijeća u spomen-sobi Zapovjedništva HRM-a u Lori, polaganjem vijenca na spomen-ploču pod morem u Kaštelanskom zaljevu te misom u kapelici sv. Nikole u petak je obilježena 30. godišnjica osnutka Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata.

U povodu godišnjice predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je Redom hrvatskog pletera dvojicu ratnih zapovjednika te postrojbe Slobodana Preradovića i Petra Mihovilovića.

Izaslanik hrvatskoga predsjednika, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli na današnjoj je svečanosti to odličje uručio Preradoviću, a Mihoviloviću će ono biti naknadno uručeno jer, kako je rečeno, zbog zdravstvenih razloga nije mogao biti na svečanosti.

Preradović je u govoru istaknuo kako je ta postrojba bila prva i jedina pomorsko-diverzantska postrojba u sastavu HRM-a.

“Takva postrojba za svoja specijalna djelovanja morala je imati i specijalnu opremu i naoružanje koje smo pronalazili na različite načine, od preostale opreme iz raznih skladišta bivše vojske do posebne pomoći naše dijaspore koja nam je pomagala materijalno i financijski.

U tim danima smo bili malobrojni, samo nas nekoliko pomorskih diverzanata pripadnika bivše vojske”, rekao je Preradović.

U ratnim djelovanjima, kako je rečeno, poginulo je sedam pripadnika te postrojbe, a dvojica su ranjena. Nakon rata do danas je umrlo još devet bivših pripadnika te postrojbe.

Preustrojem Oružanih snaga Republike Hrvatske i HRM-a 2007. godine ta je postrojba pomorskih diverzanata ugašena, ali njezini pripadnici svake godine svečanošću obilježavaju njezin osnutak i ulogu u Domovinskom ratu. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/arhiva

Izvorni autor: Kamenjar.com/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.