U Rusiji dosad uhićeno više od 6000 protivnika rata, oporba poziva na građansku neposlušnost

28.02.2022. 20:21:00

'Moramo pokazati da ne podržavamo rat'

Pokret ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navajlnog koji služi kaznu zatvora u Rusiji pozvao je u ponedjeljak Ruse na kampanju građanske neposlušnosti u znak prosvjeda protiv ruske invazije na Ukrajinu. “Putin je objavio rat Ukrajini i pokušava navesti sve da pomisle da je Ukrajinu napala Rusija, odnosno svi mi. Ali to nije tako”, napisali su suradnici Navaljnog na svom Twitter računu.

“Moramo pokazati da ne podržavamo rat. Pozivamo Ruse na građansku neposlušnost. Nemojte šutjeti.”

Uhićeno višeod 6 tisuća protivnika rata

Navaljni, najistaknutiji protivnik predsjednika Vladimira Putina, zatvoren je prošle godine kada se vratio u Rusiju iz Njemačke nakon što se oporavio od, kako su zapadni laboratorijski testovi utvrdili, pokušaja da ga se otruje nervnim agensom u Sibiru. Rusija je zanijekala da je izvela takav napad.

Od tada su vlasti još snažnije obrušile na njegov pokret, a ključne osobe su pobjegle u progonstvo nakon što su ih vlasti označile kao “strane agente”.

Organizacija OVD-Info koja prati prosvjede i uhićenja u Rusiji rekla je da je do sada uhićeno 6006 ljudi zbog antiratnih demonstracija otkako je Rusija napala Ukrajinu 27. veljače u, kako je rekao Putin, specijalnoj operaciji demilitarizacije i “denacifikacije” zemlje. Ukrajina i Zapad su to opravdanje odbacili kao propagandu bez temelja.

Izvor: Telegram.hr/ FOTO:Telegram.hr/screenshot

Izvorni autor: Hina/Telegram.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.