U sjećanje na Luku Brkljaču (24.9.1991. – 24.9.2019.) legendarnog voditelja mladih izviđača i prvog poginulog hrvatskog branitelja iz Biograda na Moru

24.09.2019. 12:55:00

U mjesecu rujnu tužna je obljetnica pogibije prvog hrvatskog branitelja iz Biograda na Moru. Riječ je o pripadniku 1. gardijske brigade – Tigrovi koji je smrtno ranjen u Novoj Gradiški i preminuo na dan 24. rujna 1991. godine, a njegovo ime i prezime je Luka Brkljača. Da tragedija bude veća, pet dana kasnije poginuo je i njegov rođeni brat Siniša Brkljača, također pripadnik legendarnih Tigrova. Ova biogradska obitelj je u Domovinskom ratu dala ono najviše i najvrjednije, ljudske živote utkane u temelje slobodne i neovisne Hrvatske. No tu još nije bio kraj, tri mjeseca nakon njih, poginuo je i njihov susjed Hrvoje Jeličić i tako redom. Ovih dana prisjetimo ih se s posebnim pijetetom.

Luka Brkljača prvi je u nizu položio svoj mladi život na oltar Domovine, no ostao je posebno upamćen u gradu Biogradu na Moru time što je, kao legendarni prijeratni samostalni učitelj izviđača, vodio Savez izviđača Biograd, u sklopu kojeg je nekadašnju mladost vodio na razne zanimljive lokacije, od Vrgade do Velebita. Bilo je to u vrijeme bez današnje tehnologije i mobitela, kada su mu roditelji s punim povjerenjem prepuštali svoju djecu, jer Luka je to cijelom svojom pojavom i odgovornošću i te kako bio zaslužio. Danas su svi oni njegovi mladi izviđači odrasli ljudi koji imaju i svoju vlastitu djecu, rado ga se sjećaju posebno i zbog odgovornosti koju je za njih bio preuzeo tih prijeratnih godina i svega što ih je ovom prigodom i naučio.Ovim tužnim povodom hrvatski branitelj s područja Nove Gradiške, pripadnik specijalne policije, poslao mi je fotografije mjesta na kojem je svoj mladi život ostavio Luka Brkljača. Poginuo je u centru grada, ispred zgrade glavne pošte. O razmjeru napada na grad i u kakvim okolnostima se branila današnja Hrvatska svjedoči fotografija u to vrijeme granatirane i većim dijelom oštećene zgrade pošte u centru grada.

Granatirana i većim dijelom oštećena zgrada pošte u Novoj Gradiški

Na dijelu stambene zgrade tik do pošte, na mjestu pogiblje, danas stoji spomen-ploča koju su Luki Brkljači u spomen podigli njegovi roditelji. Luka Brkljača poginuo je u jednom od najkrvavijih dana novogradiških ratnih 90-tih. Zrakoplovima JNA u rujnu 1991. godine pogođene su zgrada tadašnje Skupštine općine, pošta, crkva, zgrada Zagrebačke banke, Dom kulture, Radio Nova Gradiška, pekara, stambene zgrade, željeznički kolodvor i mnogi drugi civilni objekti, a cilj raketiranja bilo je uništenje svih vitalnih objekata od iznimne važnosti za funkcioniranje grada. Mnogo je osoba, civila i branitelja, poginulo u to vrijeme, mnogo ih je lakše ili teže bilo ranjeno.

Na dijelu stambene zgrade tik do pošte, na mjestu pogiblje u Novoj Gradiški, danas stoji spomen-ploča koju su Luki Brkljači u spomen podigli njegovi roditelji.

Po završetku Domovinskog rata Grad Nova Gradiška postavio je zaista veličanstveno spomen-obilježje u središnjem parku na Trgu dr. Franje Tuđmana u znak sjećanja i zahvalnosti svim poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Autori spomenika su akademski kipar Stanko Jančić, koji je izradio kip ranjenog hrvatskog branitelja i arh. Zvonimir Krznarić, zaslužan za građevinski projekt i hortikulturalno uređenje okoliša.

Po završetku Domovinskog rata Grad Nova Gradiška postavio je zaista veličanstveno spomen-obilježje u središnjem parku na Trgu dr. Franje Tuđmana svim poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima na području Nove Gradiške.

Na granitnom memorijalnom zidu spomenika trajno su uklesana imena i prezimena ukupno 357 hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države, među njima i jednog Biograđanina – Luke Brkljače. S jedne strane na dugačkom, tužnom popisu su imena i prezimena onih koji nisu bili s područja Nove Gradiške, dok su s druge strane na popisu imena i prezimena poginulih Novogradišćana. Noću su njihova imena i prezimena osvijetljena svjetlima i odsjajem koji dolazi iz vode, poput mora suza, kojom je okružen cijeli granitni memorijalni zid spomenika s uklesanim imenima i prezimenima, datumima njihova rođenja i tragične pogibije.

Noću su imena i prezimena hrvatskih branitelja osvijetljena svjetlima i odsjajem koji dolazi iz vode, poput mora suza, kojom je okružen cijeli granitni memorijalni zid spomenika s uklesanim imenima.
Luka (Ivana) Brkljača 27.11.1967. – 24.09.1991.

Na širem biogradskom području u Domovinskom ratu poginulo je najmanje 35 hrvatskih branitelja i 11 civila. Međutim, više od dvadeset godina poslije Domovinskog rata ne postoji službeni popis žrtava rata. Prvi neslužbeni popis poginulih hrvatskih branitelja bivše Općine Biograd objavio je prije dvije godine tj.  2017. godine Zadarski list, a u njemu su redom navedeni:

Siniša Brkljača, Luka Brkljača, Hrvoje Jeličić, Silvestar Trtica, Marinko Adžić-Kapitanović, Oliver Pešić, Eduardo Morožin, Darko Dubravica, Branimir Dujić, Berislav Ivanišević, Ivan Kazija, Mile Knez, Nikola Mikulić, Milan Pandžić, Šime Zelantov, Milivoj Zrilić, Stipe Nekić, Franjo Vlašić (Biograd),Dragan Maksan, Nedjeljko Maksan, Radoslav Maksan, Ante Maksan Brblje, Gorki Maksan Tić, Miro Kukin Bajokin, Ivica Marketin (Pakoštane),Miro Barešić (Drage),Marinko Šarić, Miroslav Vođera, Predrag Zurak, Ivica Rogić, Tomislav Kovačević, Zorko Zelić (Vrana),Enio Banov (Vrgada),Erik Colić (Sv. Petar),Danijel Mandić (Turanj),Berislava Bera Barbarossa, Goran Batur, Željko Đinđić, Neven Baričić, Ante Prtenjača (Sv. Filip i Jakov),Ivica Erstić, Neven Mikulić, Nikica Mikulić (Sikovo),Zoran Galešić (Raštane Donje),Tihomir Mitrović, Nado Rogić (Raštane Gornje),Nikica Tomasov (Dobropoljana),Ivica Ugrinić (Tkon).

Laka vam bila hrvatska gruda ratnici! Počivali u miru.

Izvor: Braniteljski-portal.com/PDN

Izvorni autor: Gordana Šarić/biograjski.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.