Udruga branitelja liječenih od PTSP-a poziva na prosvjed u Samoboru

03.02.2020. 17:23:00

Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a pozvala je u ponedjeljak na prosvjed pod nazivom “Stop govoru mržnje i međusobnoj netoleranciji”, koji će se održati u nedjelju u Samoboru, radi zaustavljanja govora mržnje između različitih društvenih i političkih skupina i razvoja tolerancije.

Čelnici Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a na konferenciji za novinare istaknuli su da je prosvjed, koji će početi na glavnom samoborskom trgu u podne, potaknut serijom uvredljivih i nasilnih izjava gradonačelnika Samobora i predsjednika HSS-a Krešimira Beljaka.

Jedan od osnivača zajednice branitelja Herman Vukušić rekao je kako prosvjed nije samo protiv Beljaka već i protiv govora mržnje i međusobne netolerancije.

“Ta ‘šačica pijanaca’, kako branitelje naziva Beljak, i ‘zatucani desničari’ su 1994. godine u jeku ratnih vremena na Zagrebačkom velesajmu u prepunoj konferencijskoj sali ‘Globus’ donijeli prvu Deklaraciju o Domovinskom ratu u kojoj se, među inim, bezrezervno osuđuju ratni zločini bez obzira na počinitelja. Znači, u jeku ratnih zbivanja ta ‘šačica pijanaca’ je tražila da se jednako kazne zločini počinjeni, kako sa srpske tako i hrvatske strane”, poručio je.

Upozorio je da se u zemlji stvara klima da se sve što je domoljubno, bez obzira na njegovo nacionalno porijeklo, “automatski identificira i poistovjećuje s ustašlukom”. S druge strane, drugi totalitarni režimi i njihovi simboli koji su do nedavno odnijeli mnoge živote u Hrvatskoj ističu se u prvi plan kao perfidna provokacija, kaže Vukušić koji je kao primjer naveo isticanje zastave bivše SFRJ u Rijeci u sklopu instalacije “Rijeka, koraci i vrijeme” na Korzu..

“Ta klima je praktično građanski rat bez pucanja”, ustvrdio je Vukušić i poručio da nedjeljni prosvjed u Samoboru nema za cilj podržavati tu klimu već je stišati i doprinijeti međusobnom razgovoru i uvažavanju.

Pozvavši sve branitelje i domoljube da im se pridruže, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam Željko Baća rekao je kako je “nezamislivo da jedan političar, samoborski gradonačelnik i predsjednik HSS-a pogrdnim riječima nazove ljude koji su stvorili Hrvatsku”.

Naveo je kako se osobno uključio u prosvjed jer je bio jedan od osnivača HSS-ove organizacije branitelja “Hrvatski sokol”, a iz te stranke je izašao zajedno s odlaskom Branka Hrga. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.