Udruge HVO-a žele dogovor o Izbornom zakonu: 'Bošnjačka politika želi Federaciju BiH pretvoriti u bošnjački etnitet'

30.03.2022. 19:11:00

USPROTIVILI SE PREGLASAVANJU HRVATA

Više udruženja branitelja, ratnih stradalnika i logoraša Hrvatskoga vijeća obrane u BiH pozvalo je u srijedu da se postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona te su se usprotivili nastavku preglasavanja Hrvata i, kako tvrde, pretvaranju Federacije BiH u bošnjački entitet.

U priopćenju nakon sjednice vodstva 14 braniteljskih i stradalničkih organizacija u Mostaru istaknuto je kako su razgovori o izbornoj reformi propali zbog pokušaja negiranja Hrvata i ukidanja njihove konstitutivnosti, što je po njima protivno Daytonskom mirovnom sporazumu.

"Jasno izražena tendencija bošnjačke politike usmjerena je k težnji Federaciju Bosne i Hercegovine pretvoriti u bošnjačku cjelinu, što narušava suživot, a što je osnova opstanka Bosne i Hercegovine", navodi se u priopćenju. Pozvali su na prestanak prakse nametanja hrvatskog člana BiH Predsjedništva Željka Komšića i drugih dužnosnika od strane brojnijih Bošnjaka.

Pozvali su na nastavak razgovora o izbornim reformama u BiH te su iskazali potporu vodstvu Hrvatskog narodnog sabora BiH i njegovu čelniku Draganu Čoviću u iznalaženju najboljih modela ustroja države, koristeći se europskim iskustvima sličnih višenacionalnih država.

Braniteljska i stradalnička udruženja iskazala su očekivanje da će Hrvati u BiH konačno ostvariti jednakopravnost u godini kada se obilježava 30. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i borbe za njihovu slobodu.

Izvor: Direktno.hr/Foto:screenshot_yt

Izvorni autor: mp/h/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.