UGASILE SE KAMERE, A ŠPRAJC SE POSTIDIO KAO KLINAC! Pokunjio se pred Glavašem i sutkinjom: ‘Ja mu se ispričavam, žao mi je’

01.02.2023. 18:08:00

Drami između Zorana Šprajca i Branimira Glavaša konačno je došao kraj, barem se tako nadamo. Kako doznajemo, popularni voditelj danas se pred licem pravde ispričao umirovljenom generalu jer ga je svojevremeno nazvao ratnim zločincem, što je bivšeg političara poprilično iznerviralo pa ga je brže bolje tužio za klevetu.

“Optuženi Zoran Šprajc navodi da zna da je odlukom Ustavnog suda i rješenjem Vrhovnog suda RH ukinuta pravomoćna presuda kojom je privatni tužitelj bio proglašen ratnim zločincem, slijedom čega takva presuda više ne egzistira, te mogu navesti kako sam iz svog osobnog uvjerenja to rekao a bez namjere da privatnog tužitelja time uvrijedim, te ukoliko se privatni tužitelj uvrijedio meni je žao, te mu se ja ispričavam“, od riječi do riječi piše u rješenju Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Inače, ovaj višegodišnji “show program” je započelo još početkom srpnja 2021. godine kada se zaštitno lice RTL Direkta obrušio na generalovu povijest. Šprajc je tada konstatirao da sudski proces traje predugo, a blagonaklon nije bio ni prema samom sudu.

Tragikomedija hrvatskog pravosuđa

“Suđenje ratnom zločincu Branimiru Glavašu, koje počelo prije 17 godina, danas je počelo ispočetka i kako je počelo trajat će još 17 godina. Naime, njegovi odvjetnici su zatražili i dobili odgodu kako bi se suđenje premjestilo u Osijek. O tome treba odlučiti Visoki kazneni sud kojemu je sudac Željko Horvatović koji je svojedobno i osudio Glavaša kao ratnog zločinca”, rekao je tada pa nastavio u još žešćem tonu:

“Da je Glavaš ratni zločinac potvrdio je i Vrhovni sud, ali je onda Ustavni sud, gdje sjede politički suci, iz banalnih, proceduralnih razloga tu presudu poništio i proces vratio na početak za koji se ne zna kad će početi. Tragikomediju hrvatskog pravosuđa i hrvatskog sudstva najbolje opisuje činjenica da je jedan od Glavaševih odvjetnika njegov sin Filip, koji je na početku procesa išao u osnovnu školu”, pojasnio je Šprajc.

Nedugo nakon životopisne rekapitulacije Glavaš mu je u svom, isto tako osebujnom stilu poručio da se “vide na sudu” i doveo u pitanje njegovo poznavanje osnova struke.

‘Neprofesionalan i tendenciozan’

“Ako je Šprajc više puta nagrađivan novinar, pitam se kakvo nam je stanje u novinarstvu? Očito podjednako kao i u pravosuđu! U profesionalnom novinarstvu su činjenice osnovni postulat struke, to je Šprajc trebao naučiti i tako se ponašati u svom “profesionalnom” radu, kao višegodišnji nagrađivan novinar.

Je li Šprajc neprofesionalan, tendenciozan ili namjerno iskrivljuje činjenice u skladu sa svojim osobnim željama i stavovima? Nema mi druge Zorane Šprajcu, nego da prosudbu o tome donese ovo naše (kakvo, takvo je), hrvatsko pravosuđe”, zainatio se Osječanin.

A dvije usijane glave konačno su se našle licem u lice lani krajem siječnja, i to Šprajcu “kod kuće”, u Direktu. Na samom kraju emisije mnogima omiljeni voditelj je rekao da će mu se ispričati onda kada bude proglašen nevinim, na što mu je ovaj odgovorio:

“Niste se ispričali? Onda ni ja ne mogu povući tužbe protiv vas, s obzirom na to da se ne možete ispričati jer ste klevetnik. Tužio sam vas za klevetu i mogu vas nazivati klevetnikom. Rekli ste da mi se nećete ispričati jer ste me oklevetali. Dokazat ću u sudskom postupku da ste klevetnik”.

Eto, godinu dana kasnije barem jedno suđenje je gotovo. No Glavaša i dalje čeka puno posla na Županijskom sudu u Zagrebu gdje mu se sudi za zločine nad osječkim Srbima 1991. u predmetima “Selotejp” i “Garaža”.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Screenshot RTL

Izvorni autor: D.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.