‘UGROZA HRVATSKE NACIONALNE SIGURNOSTI!’ Vučić nešto smjera, šalje eksponente u Zagreb: ‘Ovim Srbima treba odati poštovanje, ustali protiv srpskog sveta’

03.01.2023. 14:45:00

Protekla godina bila je prilično ledena, ako govorimo o hrvatsko – srpskim dobrosusjedskim odnosima. Bilo je tu svakojakih izjava i s jedne i s druge strane, a dolazile su redom od najviših državnih dužnosnika, poglavito nakon što je Rusija 24. veljače izvršila invaziju na Ukrajinu te pokrenula najveći rat u Europi od Drugog svjetskog rata.

I ne samo da su otrovne izjave zahladile odnose među dvjema državama, već su ih i dodatno zaoštrile. Retorika prizivanja politike ‘srpskog sveta’, nepriznavanje odgovornosti Srbije za postupke u Domovinskom ratu, redovito prozivanje, a ne zaboravimo ni provokacije poput pokušaja Aleksandra Vučića da nediplomatskim putem posjeti Jasenovac – uvelike su utjecale na javni diskurs vezano za odnose. Tu je, naravno, i dijametralno suprotna politika prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, budući Srbija još uvijek nije uvela sankcije Rusiji, a kako stvari stoje, čini se da ni neće.

Međutim, u novoj godini, iz Srbije novo iznenađenje. Naime, srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić najavio je kako Srbija u novoj godini, na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića, namjerava “odlediti” odnose s Hrvatskom. U tome bi mu trebali pomoći čelnik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, te predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik SDSS-a u Hrvatskom Saboru Milorad Pupovac.

‘Da malo odledimo odnose s Hrvatskom’

“Predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić tražio je da napravimo konekcije sa Žigmanovom i Pupovcem, da malo odledimo odnose s Hrvatskom“, kazao je u subotu Dačić gostujući na TV Pink te najavio kako će sa Žigmanovom ići na domjenak u povodu pravoslavnog Božića u Zagreb, gdje se očekuju i najviši hrvatski dužnosnici. Dačić je rekao kako će Srbija s Hrvatskom tražiti bolje odnose u budućnosti “bez ikakvog uvjerenja da ćemo sad jedni drugima promijeniti svijest i mišljenje“.

No, teško je reći što je zapravo izazvalo ovaj nagli zaokret srpske politike u novoj godini. Osobito ako se osvrnemo na izjave koje su u prethodnih nekoliko godina dolazile s istoka regije, a i ako uzmemo u obzir događaje koji su obilježili proteklu godinu, a kada je riječ o Srbiji i njezinom odnosu u i prema zemljama u okruženju, kao što su Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Na Dačićevu iznenadnu izjavu o “malo odleđivanja odnosa s Hrvatskom, naš šef diplomacije Gordan Grlić Radman uzvratio je kako “Hrvatska nikada nije bila protiv želje da se nešto učini po tom pitanju”, no osvrnimo se što je prije ove Dačićeve najnovije “katarze”, dolazilo iz njegovih usta i što je sve poručivao predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću, pa i bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, prije ove ideje da se na pravoslavni Božić s njima susretne u Zagrebu. 

‘Licemjerni’ Hrvati

Tako je, prisjetimo se, Ivica Dačić, samo dan nakon što je Rusija napala Ukrajinu, reagirajući na izjavu hrvatskog ministra branitelja Tome Medveda da se Srbija treba svrstati na “pravu stranu” naveo da su Hrvati “pravi majstori da izaberu pravu stranu u svim ratovima”.

“Ja mislim da su Hrvati pravi majstori da izaberu stranu i u svim ratovima su znali izabrati pravu stranu. Ne bi me čudilo da već spremaju ruske zastave u očekivanju da oni dođu sada. Tako su vadili i austrougarske zastave. I Hitlera su masovno dočekivali, pa su poslije i Tita masovno dočekivali. Tako da nas oni uče koja je prava strana, stvarno je malo licemjerno“, rekao je Dačić na konferenciji državnog vrha Srbije na kojoj je priopćen službeni stav po pitanju rata u Ukrajini.

On je dodao da su se borbe u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata vodile i poslije smrti nacističkog vođe Adolfa Hitlera. “I onda oni govore o pravoj strani”, dodao je predsjednik Skupštine Srbije. 

‘Bestidni’ Plenković

Isti taj Dačić je početkom siječnja 2019. godine prozvao premijera Andreja Plenkovića “bestidnim” zbog njegove izjave na božićnom domjenku u Srpskom narodnom vijeću (SNV) u Zagrebu da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

“Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrjednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz ‘Oluje”, rekao je Dačić Večernjim novostima.

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera da ‘nema pomirenja bez istine o tome da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku’ i da je ‘Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima’, Dačić je, kako pišu Novosti, rekao da pomirenja može biti kad Hrvatska promijeni odnos prema ustaškom logoru Jasenovac. 

“Pomirenja može biti samo onda kada se u Hrvatskoj Jasenovac ne bude predstavljao kao mjesto dobre zabave i kazališnih predstava, kada se ne bude prijetilo zabranom srpskih stranaka i ćirilice, kada ne bude ploča s pokličom ‘Za dom spremni’ tamo gdje su ubijana srpska djeca, kada državni vrh ne bude plesao uz Thompsona…”, kazao je Dačić početkom 2019. godine. Usto, srbijanski šef diplomacije, koji je i prvi potpredsjednik srbijanske vlade, odbacio je optužbe o velikosrpskoj agresiji, ukazujući na presudu Međunarodnog suda pravde u Den Haagu da nije bilo agresije.

‘Miloševićev suradnik i glasnogovornik njegove stranke’

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske poručilo je na to Dačiću kako “njegova zamjena teza pokazuje da se Srbija nažalost još uvijek nije spremna suočiti s vlastitom prošlošću, budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja i genocida u Europi nakon Drugog svjetskog rata, što je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima”.

“Onima, koji poput ministra Dačića, nekadašnjeg suradnika Slobodana Miloševića i glasnogovornika njegove stranke, još uvijek ne žele prihvatiti tu istinu, preostaju samo pokušaji izvrtanja povijesti i negiranja činjenica, čime otežavaju istinsku pomirbu”, poručili su mu.

Jasenovac i ‘neuspješan šlager pjevač’

O Jasenovcu je, međutim, bilo riječi i manje od godinu dana prije toga, no s druge strane, kada je premijer Plenkoviću svibnju 2018. nakon govora na konferenciji Jutarnjeg lista ‘Hrvatska na vratima energetske unije’, osvrnuvši se na izložbu o Jasenovcu u prostorijama UN-a i na nove otrovne strelice iz Beograda, uglavnom upućene od šefa srpske diplomacije Ivice Dačića, koji je prije toga ponovno prozvao Hrvatsku, uzvrativši na premijerovu izjavu da su Srbija i Hrvatska “dva svijeta” kazao:

“Točno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo provodili holokaust nad Židovima i Hrvatima, nismo tjerali Hrvate da nose obilježja kao što su Srbi i Židovi morali nositi tijekom Drugog svjetskog rata – Židovi žute, a Srbi plave trake”, uzvratio je Dačić Plenkoviću, na što je premijer odgovorio:

“Što se tiče respekta Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog društva u cjelini prema žrtvama holokausta i Jasenovca, stav je jasan i nedvojben. Očito postoje neki ministri koji ne prate dobro zbivanja, nastoje jednom izložbom u New Yorku instrumentalizirati temu, vratiti odnose u vrijeme Drugog svjetskog rata, a Hrvatska se neće uvući u tu priču. Oni koji ovakve stvari rade, moraju se zapitati kakva je bila politika prethodnika iz stranke ministra vanjskih poslova Srbije devedesetih, kad je predsjednik te stranke, Slobodan Milošević, doveo do agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, što je rezultiralo s 15 tisuća mrtvih. Sigurno da takvi ljudi nemaju kredibiliteta ovako provocirati.”

Usto, Plenković je srpskom potpredsjedniku vlade poručio i kako odbacuje njegovu “skandaloznu retoriku”, napomenuvši i da je Dačić “neuspješan šlager pjevač i mi se na takve izjave ne želimo osvrtati, nego voditi europsku politiku, politiku suradnje sa svima koji uvažavaju civilizacijske i europske standarde”.

‘Neka Kolinda vodi računa o onome što priča i radi’

Imao je Ivica Dačić što poručiti i Kolindi Grabar Kitarović kada je 2015. postala hrvatskom predsjednicom. Naime, on je rekao kako ne očekuje da će odnosi Srbije i Hrvatske, nakon izbora Kolinde Grabar-Kitarović, “postati kompliciraniji i složeniji od onoga kakvi su sada”. No, u intervjuu talijanskoj agenciji Nova rekao je da bi novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala “voditi računa o onome što priča i radi” jer više nije u oporbi, već je došla na vlast.

“Ponekad političari u izbornoj kampanji govore nešto jer nisu sigurni da će biti izabrani. Ali, problemi nastaju poslije, jer moraju ispuniti ono što su obećali i zato moraju više voditi računa o tome što izjavljuju”, poručio joj je Dačić.

Međutim, četiri godine kasnije srbijansko ministarstvo vanjskih poslova navodi da se ministar Ivica Dačić kratko susreo s hrvatskom predsjednicom u New Yorku, na UN-ovom summitu, što u priopćenju iz Ureda predsjednice nije bilo navedeno, a kasnije su dodatno priopćili:

“U New Yorku nije održan bilateralni sastanak hrvatske predsjednice i srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića. Hrvatska je delegacija srbijansku delegaciju srela na hodniku, kao i desetke drugih. Ako predsjednica nekog pozdravi, to nije bilateralni sastanak”, reagirali su iz Ureda predsjednice, napomenuvši da sastanak nije bio, niti je u planu.

Nagli zaokret politike ‘Putinova violinista’

Uzimajući u obzir brojne otrovne strelice odaslane iz Dačićeva i Vučićeva smjera prema Hrvatskoj, ovakav nagli zaokret u političkoj retorici, u najmanju ruku, iznenađuje. Kakva je to nagla promjena i još važnije, zbog čega je do nje došlo, vjerojatno ćemo uskoro doznati, a njegove je recentne izjave za Dnevno prokomentirao politički analitičar Davor Gjenero, koji je, među ostalim, kazao kako nitko u Hrvatskoj nije ozbiljno shvatio Dačićevu poruku.

“Ovdje se radi o irelevantnoj izjavi irelevantne osobe. U Hrvatskoj tome uopće ne bi trebalo pridodavati pozornost, niti se itko od hrvatskih dužnosnika treba susretati s ‘Putinovim violinistom’, koji dolazi iz jedine zemlje koja ne sudjeluje u sustavu sankcija prema Rusiji. Ako se gospodin pozvao, nitko mu neće zabraniti ulazak u Republiku Hrvatsku, no kako je došao, tako će i otići”, rekao je Gjenero.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da iz Srbije dolaze takve poruke. Prisjetimo se vremena kada je Vučić došao u posjet bivšoj predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i obećao da će Srbija objaviti podatke o nestalima u Domovinskom ratu. Nažalost, i to se pokazalo kao još jedno u nizu praznih obećanja srpskog vodstva.

Gjenero: ‘Sve dok se tako ponaša, Srbija je ugroza za nacionalnu sigurnost RH’

Komentirao je Gjenero i izjavu Gordana Grlića Radmana, koji je rekao kako Srbija nije trebala kucati na otvorena vrata. “Naravno da su nam dobrosusjedski odnosi u interesu, ali moraju se ispuniti i određena očekivanja”, rekao je Grlić Radman.

“Grlić Radman jasno je izrazio kondicional, a on je dovoljno iskusan diplomat da bi znao kada treba koristiti kondicional, a kada futur. Kada se koristi kondicional, jasno se daje do znanja da ne očekuje da tako nešto bude moguće. Srbija najprije mora prestati funkcionirati kao ruska marioneta na europskom tlu. Sve dok se tako ponaša, ona predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti za Republiku Hrvatsku”, rekao je Gjenero i nadodao:

“To ne znači da treba mijenjati odnose sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj. Treba jasno reći da dominantan dio srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj, a prije svega uži krug vodstva SDSS-a, vode politiku konstitucionalnog patriotizma. Jasno je da ne žele pripadati Vučićevom konceptu ‘srpskog sveta’, već djeluju kao organizirani dio hrvatske političke arene. Zato im treba odati poštovanje. Nepovjerenje Hrvatske prema Vučićevoj politici ne smije se prelijevati na položaj srpske manjinske zajednice u RH”, rekao je Gjenero.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Lucija Brailo/Foto: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.