UHIĆEN HAKER IZ ZAGREBA! Policajci diljem Europe tragali su za njim, prodavao je sumnjive programe

09.03.2023. 21:29:00

ZLONAMJERNI SOFTWER

Hrvatska policija je u sklopu međunarodne policijske akcije uhitila hakera s područja Zagrebačke županije koji je distribuirao zlonamjerni računalni program RAT “NetWire”. Osumnjičenik je kao administrator web stranice www.worldwiredlabs.com distribuirao ovaj program od 22. svibnja 2012. godine, koji je omogućavao neovlašten i neopažen pristup računalima i pametnim telefonima bez znanja oštećenih osoba. Osim toga, program je korišten za počinjenje kaznenih djela, piše Dnevno.hr.

Utvrđeno je da je osumnjičenik taj program prodavao preko navedene web stranice za iznose od 10 do 1200 američkih dolara, ovisno o periodu trajanja licence za korištenje NetWirea, od mjesec dana na duže. Tako je ostvarivao protupravnu imovinsku korist koja se još uvijek utvrđuje.

Osumnjičenik je predan policijskom pritvorskom nadzorniku nakon kriminalističkog istraživanja, a protiv njega je podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu Novi Zagreb. U nekim zlonamjernim kampanjama počinitelji su koristili NetWire za kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske djelatnosti, a zlonamjerni softver koristila je i skupina prevaranata iz Afrike, koji su ga koristili za preuzimanje daljinske kontrole nad zaraženim računalima.

MUP je istaknuo da je ovo kriminalističko istraživanje rezultat zajedničkih međunarodnih policijskih napora u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta, a ostvareno je u suradnji i koordinaciji s američkim Saveznim uredom za istrage (FBI – Terenski ured Los Angeles), Federalnom policijom Australije, Kantonalnom policijom Zürich (Švicarska) te EUROPOL-om. Hrvatska policija u suradnji s partnerskim policijskim agencijama nastavlja prikupljanje i analizu elektroničkih dokaza.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Ilustracija/Pixabay

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/I.G.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.