Uhićen otac ubojica, priveden na kriminalističko ispitivanje

27.09.2021. 21:00:00

Harald Kopitz nije zadržan u Psihijatrijskoj bolnici u Vrapču što znači da mu psihičko stanje nije narušeno

Otac osumnjičen da je u Mlinovima u noći s petka na subotu ubio svoje troje djece otpušten je iz Psihijatrijske bolnice u Vrapču nakon čega ga je policija uhitila i privela na kriminalističko istraživanje.

Harald Kopitz je u bolnici završio jer si je pokušao oduzeti život nakon što je, sumnja se, ubio svoju djecu. Ostavio je oproštajno pismo na društvenim mrežama, zbog kojeg je jedan od prijatelja obavijestio policiju pa je Kopitzu život spašen, dok njegovoj dječici nije bilo pomoći.

Kakvo mu je psihičko stanje?

U Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice stanje mu je od subote stabilizirano, pa je prevezen u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče na dodatne preglede. Iz činjenice da tamo nije zadržan na liječenju može se zaključiti kako mu psihičko stanje nije poremećeno, odnosno da nije utvrđeno da se radi o duševno bolesnoj osobi kojoj bi bila nužna hospitalizacija.

U tim okolnostima realno je očekivati da postupak protiv njega neće biti nastavljen prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, već prema Zakonu o kaznenom postupku. Zato je policija mogla realizirati njegovo uhićenje.

Sada bi u nazočnosti odvjetnika trebao biti ispitan te će dobiti priliku službeno iznijeti što se dogodilo u stanu u Mlinovima. Izvjesno je da će biti zatraženo da mu se nakon tog ispitivanja odredi istražni zatvor o čemu će odlučivati Županijski sud u Zagrebu. U pitanju je strani državljanin, osumnjičen za teško kazneno djelo.

Proces protiv oca ubojice

Već je ranije priopćeno da se ova tragedija zakonski tretira kao trostruko teško ubojstvo, što znači da Kopitzu prijeti 50 godina zatvora.

Brojni vještaci koji su ovih dana davali izjave o 56-godišnjaku osumnjičenom da je ubio vlastitu djecu tvrde da je sasvim sigurno riječ o osobi s poremećajem ličnosti. Navode da je u pitanju poremećaj ličnosti narcisoidnog tipa. Neki stručnjaci išli su tako daleko da su ocijenili kako se radi o psihopatu koji uživa nanositi bol drugima.

U svakom slučaju u nastavku procesa psihijatrijsko vještačenje Kopitza bit će jedno od ključnih za razumijevanje zločina koji je počinio. Djeca koju je ubio bit će pokopana u srijedu u Zagrebu, a grad Neum, odakle je rodom majka malih žrtava, proglasit će Dan žalosti.

Izvor: Telegram.hr/Foto: fb

Izvorni autor: Ana Raić Knežević/Telegram.hr

Autor: