Uhićen vozač koji je pijan i drogiran naletio na dvije maloljetnice u Brodarici: Slijedi kaznena prijava

28.05.2022. 21:30:00

U Brodarici kod Šibenika vozač pod utjecajem alkohola i opojnih droga teško je ozlijedio dvije maloljetne osobe.

U Brodarici kod Šibenika 51-godišnji vozač pod utjecajem alkohola i opojnih droga teško je ozlijedio dvije maloljetne osobe koje su prelazile pješački prijelaz.

"Čujem - bum. Gledam u što je udario, a ne vidim ništa. Automobil ide s ugašenim svjetlima. Staje sa strane. Potrčim i vidim dva tijela koja leže na zemlji. U trku vičem da netko zove hitnu. Puls sam odmah napipao jednoj pa drugoj. Imale su puls, ali su bile u nesvijesti, velikoj", opisao je za Dnevnik Nove TV Nikica Vukšić iz Brodarice.

Mjesto nesreće u Brodarici

Nikica Vukšić, svjedok prometne nesreće kod Šibenika (Foto: DNEVNIK.hr)

Zbog težine ozljeda iz šibenske bolnice prebačene su u KBC Split. Protiv vozača zbog izazivanja prometne nesreće, bit će podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

"U trenutku kada su bile kod nas, bile su stabilno. Nije bilo opasnosti za život", rekao je za Dnevnik Nove TV Kristijan Stipaničev, ravnatelj Opće bolnice Šibenik. 

Vozač je imao manju koncentraciju alkohola, a koliko, i o kojoj drogi je riječ, otkrit će vještačenje.

Prema podacima MUP-a, u prva 4 mjeseca 2022. godine dogodila se ukupno 8.881 prometna nesreća, devet posto više nego u istom razdoblju lani.

Gotovo svaki sedmi vozač bio je pod utjecajem alkohola. Njih 1325 ili 27 posto više. Čak 12.283 vozača bila su pod utjecajem alkohola ili droga, ili su odbili alkotest, što je 45 posto više nego na početku 2021.

Problem je slojevit, i zato treba djelovati na pet područja, smatra Marko Šoštarić s Prometnog fakulteta. Od sigurnijih cesta i vozila, provođenja zakona, preko hitnih službi, evaluacije i edukacije. Od malih nogu, a "pojačati" je treba i u autoškolama.

"Ovaj tip nesreća treba povezati povezati sa vozačkom kulturom, odnosno sa savjesnosti vožnje. Dakle, alkohol, droga, to je svakako nespojivo s vožnjom i tu treba djelovati na edukaciji da se potakne ta svijest da su alkohol, droga i vožnja nespojivi", istaknuo je za Dnevnik Nove TV Marko Šoštarić sa Fakulteta prometnih znanosti.

51-godišnji vozač sa šibenskog područja je uhićen, a policija će ga nakon provedenih radnji privesti Općinskom državnom odvjetniku.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto: screenshot/Dnevnik.hr

Izvorni autor: Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.