Ukrajina potapa ruski ratni brod: Spektakularna snimka uništenja (VIDEO)

01.02.2024. 17:13:00

Ukrajinske vojne snage nedavno su objavile senzacionalne snimke uništenja ruskog ratnog broda Ivanovec, koji je pripadao Crnomorskoj floti, tijekom specijalnih operacija u blizini Krima, teritorija pod okupacijom Rusije. Prema izvješću BBC-a, snimka prikazuje trenutak udara koji je uzrokovao potonuće broda nakon izravno pogođenog trupa tijekom noći, prenosi Dnevno.hr

Vojni izvori detaljno su opisali incident, naglašavajući da su pomorske bespilotne letjelice tri puta pogodile Ivanovec, što je rezultiralo velikom eksplozijom. Unatoč ovom dramatičnom događaju, ruske vlasti zasad nisu dale nikakve komentare.

Ruski vojni bloger poznat kao "Voenkor Kotenok" iznio je svoju verziju događaja putem Telegrama, tvrdeći da su pomorske bespilotne letjelice bile ključne u potapanju broda. Ipak, ruske vlasti još uvijek nisu potvrdile uzrok nesreće.

Na temelju analize ukrajinskih snimaka, stručnjaci tvrde da je riječ o brodu klase Tarantula ili Projekt 12411, koji se koriste u raznim mornaricama, uključujući rusku. Identifikacija je provedena na temelju karakterističnih značajki poput rasporeda jarbola, senzora na vrhu glavne konstrukcije i velike radarske kupole na vrhu mosta.


U priopćenju glavne ukrajinske obavještajne uprave, istaknuto je da je uništenje broda rezultat akcije specijalne jedinice poznate kao "Grupa 13". Incident se odigrao u jezeru Donuzlav, slanom zaljevu na zapadnoj strani Krimskog poluotoka, gdje se nalazi pomorska baza. Ruska operacija spašavanja u tom području završila je neuspjehom.

Vrijednost potonulog broda procjenjuje se između 60 i 70 milijuna dolara, što ovaj incident čini značajnim udarom na rusku vojnu flotu. Očekuje se da će međunarodna zajednica pratiti razvoj situacije dok se napetosti između Ukrajine i Rusije nastavljaju rastućim tempom.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: X

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.