Ukrajinski dronovi ciljali Moskvu i tvornicu vojnog eksploziva na ruskom teritoriju

20.10.2024. 10:55:00

Ukrajina je noćnim dronovima napala Moskvu i tvornicu vojnog eksploziva duboko unutar ruskog teritorija, izvijestili su u nedjelju ruski dužnosnici i mediji na Telegramu.

Prema priopćenju ruskog Ministarstva obrane, protuzračna obrana oborila je 110 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad različitih ruskih regija. Među njima je jedna oborena iznad moskovske regije, dok su 43 drona uništena iznad pogranične regije Kurska, a 27 iznad jugozapadne regije Lipeka.

Telegram kanal SHOT izvijestio je da su dronovi pokušali napasti državnu tvornicu Jakov Mihajlovič Sverdlov u gradu Dzeržinsku, u regiji Nižnjem Novgorod, smještenoj oko 400 kilometara istočno od Moskve. Ova tvornica, jedan od najvećih proizvođača eksploziva za ruske vojne snage u sukobu protiv Ukrajine, već je pod sankcijama Sjedinjenih Država i Europske unije.

U napadu dronom na industrijsku zonu u gradu Dzeržinsku lakše su ranjena četiri vatrogasca uslijed gelera, potvrdio je guverner regije, no nije precizirao koja je točno bila meta napada. Ministarstvo obrane također je izvijestilo na Telegramu da je osam ukrajinskih dronova uništeno iznad Nižnjeg Novgoroda. Prema izvješćima, stanovnici su prijavili snažne eksplozije i bijeli dim u blizini elektrane.

Gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin, izjavio je da su krhotine pale u moskovskoj regiji Ramensko, ali nije bilo štete niti žrtava.

Kijev se nije oglasio o napadima dronovima, no ukrajinske vlasti često ističu kako njihovi zračni napadi ciljaju infrastrukturu ključnu za ruske vojne operacije, kao odgovor na kontinuirane ruske napade na Ukrajinu.

Ruski dužnosnici često ne objavljuju potpune informacije o šteti uzrokovanoj dronovima, osobito kada je riječ o vojnoj, prometnoj ili energetskoj infrastrukturi.

Izvor: HRT

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.