Ukrajinski zračni udari uništili ključni most u Kurskoj oblasti: Objavljena videosnimka

17.08.2024. 13:50:00

Ukrajinske snage uništile su ključni most preko rijeke Sejm u Kurskoj oblasti, a video snimka događaja podijeljena je na društvenim mrežama. Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, Mikola Oleščuk, objavio je na Telegramu snimku koja prikazuje rušenje mosta, naglašavajući da su ukrajinski piloti preciznim udarima pogodili neprijateljska uporišta, opremu, logističke centre i opskrbne rute.

"Hvala pilotima i svima koji osiguravaju borbeno djelovanje zrakoplovstva", izjavio je Oleščuk. Snimka koja se brzo proširila društvenim mrežama prikazuje trenutak uništenja mosta, a objavljena je nedugo nakon što su ruski državni mediji izvijestili o napadu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo je da je Ukrajina koristila zapadne raketne sustave, najvjerojatnije američki HIMARS, za napad na most, pri čemu su poginuli volonteri koji su pokušavali evakuirati civile.

Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, izjavila je na Telegramu da su "raketni bacači zapadne proizvodnje, vjerojatno američki HIMARS, po prvi su put gađali regiju Kursk." Dodala je da je most preko rijeke Sejm u okrugu Gluškovo potpuno uništen, a u napadu su stradali volonteri.

Zapovjednik ukrajinske vojske, Oleksandr Sirski, potvrdio je u petak da su ukrajinske snage napredovale između jednog i tri kilometra u određenim dijelovima regije Kursk. Kijev tvrdi da je od 6. kolovoza preuzeo kontrolu nad 82 naselja na površini od 1150 četvornih kilometara u toj regiji. Reuters napominje da nije mogao neovisno provjeriti ove izvještaje.

Rusija je optužila Zapad za podršku i poticanje ukrajinske ofenzive na ruski teritorij, naglasivši da Kijevova "teroristička invazija" neće promijeniti tijek rata. Američki dužnosnici u Washingtonu izjavili su kako iznenadni napad vide kao obrambeni potez koji opravdava upotrebu američkog oružja, ističući da ne mogu dopustiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pobijedi u ratu koji je započeo u veljači 2022. godine.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:video screenshot/X

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.