Umirovljenici došli Milanoviću na Pantovčak: ‘Država ima obvezu ispraviti nepravdu’

05.09.2024. 15:08:00

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas, na njihovu inicijativu, predstavnike Bloka umirovljenici zajedno: predsjednika Milivoja Špiku, potpredsjednika i glavnog tajnika Dražena Štiglića i člana Predsjedništva Ivana Kresonju.

Na sastanku se razgovaralo o teškom financijskom položaju umirovljenika u Hrvatskoj, a posebno o mirovinama koje, upozorili su iz Bloka, nisu dostatne za dostojanstven život hrvatskih umirovljenika. Predstavnici Bloka kazali su Predsjedniku Republike kako se najavljenim usklađivanjem mirovina neće pomoći umirovljenicima te da je promjena formule za izračun mirovina ključna mjera kojom se trajno može popraviti status i položaj umirovljenika, odnosno povećati mirovine i osigurati kvalitetniji život umirovljenicima. 

Predsjednik Milanović ponovio je svoj stav kako su upravo hrvatski umirovljenici danas najviše pogođeni rastom cijena i troškova života te kako država mora pronaći model kojim će povećati mirovine i trajno osigurati kvalitetan i dostojanstven život hrvatskim umirovljenicima. U okolnostima gospodarskog rasta država ima mogućnosti za to, a ima i obvezu ispraviti nepravdu prema umirovljenicima, smatra predsjednik Milanović.

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
‘Poražavajuće za hrvatsko društvo’

“Naši umirovljenici ni najmanje nisu osjetili efekte gospodarskog rasta kojim se godinama hvali vlast, a među 20 posto najsiromašnijih hrvatskih građana najviše je upravo umirovljenika. To je poražavajuće za hrvatsko društvo, neprihvatljivo i mora se promijeniti jer umirovljenici su dali Hrvatskoj neusporedivo više od onog što im Hrvatska danas vraća. I o tome se mora govoriti, a ja sigurno neću šutke gledati tu nepravdu”, napisao je Milanović na Facebooku još u srpnju nakon što je obznanio da će se kandidirati za drugi mandat i da je pritom dobio podršku Stranke umirovljenika.

Predsjednik Milanović je početkom kolovoza ponovio svoj stav kako su upravo hrvatski umirovljenici danas najviše pogođeni nepravdom i najmanje od svih u društvu osjećaju efekte gospodarskog rasta. Stoga je najavio predstavnicima Stranke umirovljenika kako će kao predsjednik države glasno govoriti o umirovljeničkim problemima te zagovarati podizanje životnog standarda i svih prava umirovljenika. “Neprihvatljivo je da umirovljenici budu najsiromašniji dio hrvatskog društva kao što su to danas”, zaključio je tada.

Izvor: dnevnik.hr/Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Izvorni autor: M.D.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.