Upaljen crveni alarm: Mogući orkanski udari bure; zatvoren dio autoceste, u prekidu i neke pomorske linije

17.04.2022. 10:49:00

Većinom suhe uskrsne blagdane, na Jadranu i pretežno sunčane, mnogima će kvariti vjetrovito vrijeme, koje će pojačavati osjet hladnoće, posebice često olujni ponegdje čak i orkanski udari bure, uz koje će biti i problema u prometu. DHMZ je za cijeli Jadran upalio crveni meteoalarm zbog jakog vjetra. U ostatku Hrvatske oglašen je žuti meteoalarm.

Uskrsno prijepodne na istoku Hrvatske proteći će uz dosta sunčanog vremena, a popodne će biti promjenjive naoblake. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s jakim, moguće i olujnim udarima. Dnevna temperatura oko 13 °C.

Izvor: Snimka zaslona, DHMZ

I u središnjoj Hrvatskoj prijepodne sunčanije, zatim promjenjiva naoblaka. Vjetar umjeren sjeveroistočni, s jakim, na sjeveru moguće i olujnim udarima. Dnevna temperatura bit će oko 12 °C.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorju prijepodne oblačno, mjestimice s malo susnježice, zatim sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak, na udare olujan sjeveroistočni vjetar, a na moru bura s olujnim, pod Velebitom i orkanskim udarima.

U Dalmaciji će blagdan proteći uz barem djelomice sunčano vrijeme. Puhat će bura, umjerena i jaka s olujnim udarima. Dnevna temperatura bit će između 16 i 18 °C, u unutrašnjosti i niža.

Izvor: Snimka zaslona DHMZ

Na jugu Hrvatske prijepodne oblačnije do poslijepodneva, uz umjerenu i jaku buru s olujnim udarima. Temperatura će danju porasti do 14 °C ponegdje i 17 °C.

Na kopnu idućih dana promjenjivo. U ponedjeljak s više sunca, a od utorka oblaka. Past će i malo kiše, češće u utorak, a u srijedu uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i gorju. Vjetar će oslabjeti pa od utorka u gorju može biti slabog mraza, u srijedu lokalno i magle. Temperatura zraka još će se spustiti, a tek u srijedu malo porasti.

Na Jadranu u ponedjeljak i dalje sunčano, u početku i vjetrovito, uz olujne udare bure. Tijekom dana bura će oslabjeti, a u utorak će zapuhati jugo te jačati. S njim će stizati oblaci pa će sunca biti sve manje, osobito u srijedu, kada će pasti i malo kiše. Temperatura zraka bit će niža nego tijekom Uskrsa, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Stanje na cestama

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27, a za ostala vozila preko Knina);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
  • Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga;
  • državna cesta Gračac-Zaton Obrovački (DC27).

Na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti čvor Križišće-Križišće (DC99), Mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku i lokalnoj cesti čvor Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).bure

Zbog vjetra u prekidu su:

  • trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Porozina-Brestova, Šibenik-Kaprije-Žirje i Makarska-Sumartin;
  • katamaranske linije Jelsa-Bol-Split, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:screenshot

Izvorni autor: vpp/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.