Ustavni stručnjaci smatraju da se po pitanju referenduma o covid potvrdama treba obratiti Ustavnom sudu, MOST-ovci žestoko prozvali Sanju Barić

30.03.2022. 17:28:00

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik raspravljao je o tome hoće li Hrvatskom saboru predložiti raspisivanje referenduma o ukidanju covid potvrda, a nakon što je Vlada RH Sabor izvijestila da je za dvije Mostove referendumske inicijative prikupljen dovoljan broj potpisa.

Na početku rasprave o raspisivanju referenduma predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković kazao je da je na odboru da danas predloži plenarnoj sjednici da se provede referendum ili da od Ustavnog suda zatražiti mišljenje jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom. U tom slučaju, Ustavni sud ima rok od 30 dana za svoj pravorijek.

Nakon toga državni tajnik ministarstva pravosuđa Josip Salapić iznio je izvještaj o prebrojavanju potpisa prikupljenjih u dvije referendumske inicijative. 'Utvrđeno je da je 10 posto od ukupnog broja birača u RH zatražilo raspisivanje referenduma', kazao je Salapić.

  •  

Odbor za Ustav

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ja sam mišljenja da oba pitanja treba uputiti Ustavnom sudu da ocijeni da li su ustavna', kazao je na početku svoje rasprave vanjski član odbora, ustavni stručnjak Branko Smerdel. Dodao je da se ne slaže sa Sanjom Barić da je prvo referendumsko pitanje 'redudantno'. 'Za drugo pitanje smatram da nije u skladu s Ustavom. Ja sam od ranije upozoravao na poplavu populista i zagovarao da htino treba promijeniti odredbe zakona o referendumu jer je i u drugim zemljama na snazi 'referendumanija', poručio je Smerdel.

Kazao je kako treba promijeniti Ustav što se tiče referenduma. Bez ustavne promjene nemamo pravi referendum, rekao je Smerdel.

'Imamo oružje koje je dato manjini da terorizira većinu i zaobilazi parlamentarnu većinu', smatra ustavni stručnjak.

'Ako odluka bude da se obratimo Ustavnom sudu, idemo prema tome da referendumske inicijative nađu na Ustavnom sudu. Ako idemo na Usstavni sud, onda je valjda preumcija da nešto nije ustavno. Onda bi trebali imati i obrazloženje zašto je nešto neustavno', upozorio je SDP-ov Peđa Grbin.

Sjednica Odbora za Ustav

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

'Imamo dva referendumska pitanja i moramo donijeti dvije odvojene odluke. Referendumska inicijativa koja se odnosi na promjenu zakona loše je pripremljena, protuustavna je. Međutim kod ustavotvornog referenduma držimo da nije protivna Ustavu, a i pitanje je koliko bi Ustavni sud trebao odlučivati o promjeni Ustava. Stoga nam ostaje da sami promijenimo Ustav ili da raspišemo referendum i građanima damo da odluće', kazao je Grbin.

Mostov Božo Petrov očekivano podržao je raspisivanje referenduma u obje inicijative. 'Sad ćete vi poslati na mišljenje Ustavnom sudu i onda će on biti iznad građana RH. Onda odmah izmijenite Ustav i stavite da je Ustavni sud iznad građana', kazao je Petrov.

'Što se tiče druge incijative, ja mogu razumijeti da vi imate određene dvojbe, ali ću vas samo podsjetiti da je Sabor u trenutku kada je bila pokrenuta referendumska inicijativa odmah tražio po hitnom postupku 15. prosinca da se izmjeni Zakon o zaštiti pučasntva, samim time priznajući da Stožer koji je donosio te odluke, nema podlogu u Zakonu', rekao je Petrov.

'Predlažem da se raspiše referendum na oba pitanja, bez mišljenja Ustavnog suda', kazao je.

'Što se tiče zakonodavnog referenduma u javnosti se pojavljuje teza da bi Sabor odlučivao o tehničkim pitanjima ako bi prošao ovaj referendum. Niste pročitali stari Zakon o zaštiti pučanstva gdje piše da tehničke stvari donosi ministar na prijedlog HZZO-a. Sabor bi odlučivao samo o stvarima gdje se umanjuju ljudska prava. Nemojte obmanjivati javnost', kazao je Grmoja zastupnicima SDP-a.

HDZ-ov Branko Bačić ranije je već istaknuo da će prijedlog vladajuće većine biti da se oba pitanja pošalju Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Petrov je vladajuće optužio da su dvije godine'bombardirali kanonadama' o broju urmlih i zaraženih, te da 'nije bilo druge teme'. 'Koristili ste pandemiju da bi ostvarili svoje izborne pobjede. zatvorili ste zemlju u lockdown na 100 slučajeva', kazao je Petrov.

'Inicijativa koja je vezana za zakonodavni dio je po mom mišljenju protuustavna. Ne govorim o namjeri nego o načinu koja je sastavljeno pitanje. Što se tiče inicijative koja ide na izmjenu Ustav, dvojim u njenu ustavnost', kazala je vanjska članica, ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

'Oba pitanja treba poslati na Ustavni sud i onom tijelu koje je za to ovlašteno da kaže svoj pravorijek sukladno struci, a ne zdravom razumu iza kojeg stoji neznanje. Neugodno mi je što tako nešto moram reći, ali ipak je to moja struka', rekla je Barić.

'Vi ste ovdje danas nastupili kao političar i kao netko tko pretendira za Ustavni sud', kritizirao je Grmoja Sanju Barić, prozvavši je da nema argumente a tvrdi da su pitanja neustavna.

Bulj je pak Sanju Barić usporedio s babom Vangom i prozvao je da ima političke ambicije. Nakon toga nanizale su se replike zastupnika iz HDZ-a, koji su Mostovce optužili da vrijeđaju ustavnu stručnjakinju, a Bošnjaković je sve zamolio da se vrate na meritum rasprave.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Maja Šurina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.