Usvojen amandman koji je predložila Ruža Tomašić; videonadzor je dobrovoljan, a ne obavezan

09.02.2021. 11:37:00

IZMJENA UREDBE O KONTROLI RIBARSTVA

Odbor za ribarstvo (PECH) usvojio je Izmjenu Uredbe o kontroli ribarstva.

Uspješna provedba zajedničke ribarstvene politike uvelike ovisi o jednostavnom, djelotvornom i suvremenom sustavu kontrole, za što se zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić kontinuirano zalagala radom u Odboru.

Usvojen je amandman koji je predložila Tomašić, a kojim se protivi uvođenju obveznog sustava videonadzora (CCTV). Naime, Komisijin prijedlog bio je: "države članice dužne su osigurati djelotvornu kontrolu obveze iskrcavanja. U tu svrhu određeni minimalni postotak ribarskih plovila koja love vrste koje podliježu obvezi iskrcavanja i plove pod njihovom zastavom, mora biti opremljen sustavima videonadzora (CCTV) za kontinuirano snimanje i pohranu podataka".

Umjesto toga, predložila je, što je odbor PECH i usvojio, da određeni minimalni postotak ribarskih plovila koja love vrste koje podliježu obvezi iskrcavanja može biti opremljen sustavima videonadzora (CCTV) na dobrovoljnoj osnovi. Obvezno uvodenje sustava videonadzora predstavljao bi narušavanje privatnosti ribara, čemu se Tomašić oštro protivi.

Izvor: bl/Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: bl/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.