Usvojena odluka o kupovini vojnih aviona: Sutra iznad Zagreba lete dva Rafalea kakva kupujemo

24.11.2021. 17:43:00

Sjednica Vlade RH održava se danas u 16 sati.

“Trebalo je 30 godina da svjedočimo prvom bilateralnom posjetu francuskog predsjednika Hrvatskoj”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom obraćanju.

Plenković je na kraju točke dnevnog reda o kupovini Rafalea najavio da će sutra u 12 dva Rafalea sletjeti u Zagreb.

Plenković je podsjetio da se sastao i sa slovenskim premijerom Janezom Janšom te naglasio važnost odnosa između Hrvatske i Slovenije.

Vlada će usvojiti zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu te donijeti odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Zaključak i odluku Vlada donosi uoči službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Marcona Hrvatskoj.

Usvojena je odluka o kupovini vojnih aviona

Usvojena je i odluka o kupovini vojnih aviona za 6,1 milijardi kuna. Avioni će se plaćati iz proračuna u razdobolju od 2022. do 2026.

“Nabavlja se 12 korištenih Rafala. Uz njega dolazi i simulator, a osiguran je i moderan oružani paket. Obuka će se provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Prijenos vlasništva provest će se u Francuskoj, a krajem 2024. u Hrvatskoj će biti 8 aviona, a tijekom 2025. preostalih četiri aviona. Sve avione će pretletjeti piloti hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je ministar Mario Banožić.

Sutra oko 12 sati vidjet ćemo iznad Zagreba dva Rafalea, upravo onakva kakva nabavljamo, rekao je premijer.

Avioni će nadletjeti Zagreb, dodao je Plenković, u kontekstu i simboličnom obilježavanju potpisivanja ugovora o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona.

Izvor: n1/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Hina/Foto: Davorin Visnjic

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.