UVOD U HOROR - Na današnji dan SVI HRVATI u Obrovcu otpušteni s radnih mjesta!

31.07.2021. 18:02:00

Obrovac, prekrasan hrvatski krški gradić koji leži podno Velebita na rijeci Zrmanji, u razdoblju Domovinskog rata od 1991. do 1995. g. bio je pod kontrolom tzv. Republike Srpske Krajine.

Dominaciju Srba i prve nacionalističke provokacije, Hrvati s ovoga područja osjećali su i u godinama prije rata. Grad kao i njegova okolica u ćiriličnim natpisima osvanuli su koncem 80-tih, puno prije prvih postavljenih barikada koje su srpski nacionalisti postavili na sam ulaz u grad.

U jednom danu otkaz svim Hrvatima

U dokumentaciji obrovačke jedinice Teritorijalne obrane navodi se da se „opština Obrovac od 31. 7. 1991. godine nalazi u ratu protiv ustaške hrvatske države”. Tijekom kolovoza 1991. u mjesnim zajednicama općine Obrovac pod srpskom kontrolom provedena je mobilizacija TO-a i formirani su naoružani odredi koji su se uključili u borbu.

Pravi teror uslijedio je 1991. godine kada ih se na sve načine pokušalo obespraviti, preplašiti i otjerati, a na današnji dan odlučili su svim zaposlenim Hrvatima uručiti otkaze. Uslijedila su ubijanja i progoni…

Hrvati su se u dvoje domovi vratili tek nakon oslobodilačke akcije “Oluja” u kolovozu 1995. godine kada je u Obrovcu konačno uspostavljena vlast Republike Hrvatske.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: Snježana Vučković/foto: Turistička zajednica Zadar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.