UZAVRELO NA KOSOVU Spominjao se i dolazak srpske vojske, NATO-vi časnici poručili: ‘U tom slučaju, dižemo avione!‘

01.08.2022. 16:00:00

Prorežimski mediji u Srbiji navode da su SAD i EU "prvi put" stali na stranu Beograda, ali čini se da nije baš tako

Nakon (pred)ratne situacije na sjeveru Kosova u nedjelju 31. srpnja, navečer se stanje kontrolirano polako smirivalo kako je napetost kontrolirano bila i izazvana.

Prema već uhodanom obrascu, nakon lažno miroljubivog, a zapravo ratobornog govora Aleksandra Vučića tamošnji Srbi podigli su barikade, blokirali ceste i granične prijelaze, pa čak i prigodno zapucali, a provučićevski mediji dižu tenzije i otvoreno huškaju na sukobe. Prijeti se srpskom vojskom. Pojavila se i vijest da je ona već na Kosovu, iako se ni ovaj put nije pomakla iz vojarni, a i prema Kumanovskom sporazumu iz 1999. godine ne može prići kosovskim granicama bliže od pet kilometara. Konačno, na Kosovu su međunarodne snage KFOR-a koje su objavile da će reagirati u slučaju eskalacije sukoba. Osim toga, na Kosovu je i jedna od najvećih američkih vojnih baza u Europi - Bondsteel kod Uroševca.

Osim toga, Aleksandar Vučić sinoć je dobio jasnu poruku iz NATO-ovog stožera da ne pokušava vojskom intervenirati na Kosovo. Nekadašnji pripadnik talijanske vojske Thomas C.Theiner na svom Twitteru je napisao kako su NATO-vi časnici sinoć objasnili predsjedniku Vučiću da će, ako se usudi napasti Kosovo, borbeni avioni NATO-a reagirati u roku od nekoliko sati.

U roku od 48 sati 173. zračno-desantna brigada američke vojske bila bi prebačena na aerodrom u Prištini, a padobranska brigada talijanske vojske “Folgore“ do aerodroma u Đakovici.

On nadalje piše kako bi potom bila aktivirana Mehanizirana brigada talijanske vojske “Pinerolo“, stacionirana u Bariju, a krenula bi i 3. mornarička divizija talijanske mornarice sa svojim amfibijskim brodovima iz Brindizija u Drač.

Već viđeno. Opet su se mali pokušali poigrati, pa su ih veliki potjerali da kleče na kukuruzu. Naime, nakon malog noćnog razgovora američkog ambasadora Jeffreyja M. Hoveniera s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predsjednicom Vjosom Osmani Priština je za mjesec dana odgodila primjenu novih pravila prelaska kosovske granice za Srbe te korištenja registarskih automobilskih oznaka.

Ista propagandna špranca

Podsjetimo, Kosovo je odlučilo od 1. kolovoza uvesti recipročnu mjeru kojom uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij s osobnim iskaznicama Srbije te bi svi koji ulaze na Kosovo dobivali privremeni, tromjesečni tzv. ulazno-izlazni dokument, kako to rade u Srbiji za građane Kosova. Isto tako, svi koji žive na Kosovu više neće moći koristiti automobilske registracije s oznakom Kosovske Mitrovice (KM) koje se izdaju u Srbiji i na sebi imaju insignije srpske države, nego će morati automobile registrirati na Kosovu s tamo važećim registarskim oznakama. Naime, državljani Kosova u Srbiju ne mogu sa svojim identifikacijskim dokumentima i kosovskim tablicama, nego dobiju privremene dokumente i probne srbijanske tablice. Kosovo želi ili da se to ukine, što Srbiji ne pada na pamet, ili u protivnom da se ista pravila primijene i na državljane Srbije koji ulaze na Kosovo.

No, nakon odgode u Beogradu neumjereno pobjednički likuju i ismijavaju Albina Kurtija, ali će biti zanimljivo kako će reagirati za 30-ak dana. Prorežimski mediji u Srbiji navode da su SAD i EU "prvi put" stali na stranu Beograda, da su se Albanci morali povući i da je Aleksandar Vučić "dokazao kako je jak regionalni lider". Oglasila se i Moskva koja je odluku kosovskih vlasti nazvala "diskriminirajućom prema Srbima", a prokremaljski mediji već uspoređuju situaciju s ukrajinskom, koristeći istu propagandnu šprancu - koja je, usput budi rečeno, poslužila i za intervenciju na Ukrajinu - "progon Rusa u Ukrajini i progon Srba na Kosovu". Neki komentatori govore da se na Kosovu kao i u Ukrajini "vidi ista zapadna ruka", optužujući Zapad da izaziva još jedan sukob u Europi. Vladimiru Putinu, u trenutku kad mu stanje na ukrajinskom bojištu nije baš sjajno, odgovara da izazove nestabilnost u Europi. No, koliko god se Vučić sada pobjednički šepurio, sve se samo odgađa za mjesec dana, do 1. rujna, kada će se vjerojatno sav ovaj ratoborni cirkus ponoviti.

Vučić podgrijava staru juhu

Doduše, odgodu su pozdravili i Josep Borrell, europski šef za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, te Miroslav Lajčák, zadužen u EU za srpsko-kosovski dijalog, ali traže da Srbi uklone barikade i vrate bagere u garaže. Naime, odgoda je, kako se kaže u Bruxellesu, dogovorena kako bi se u ovih mjesec dana s Beogradom dogovorilo te upoznalo s mjerama koje Kosovo uvodi. Dakle, mjera nije ukinuta, kako bi se moglo iščitati iz trijumfalističkih istupa Vučićevih političkih i medijskih trbuhozboraca, nego samo prolongirana, pa je trenutačno ljetna pat-pozicija prije nove vruće jeseni. I jedni i drugi su zasad zadovoljni i smatraju da su oni pobjednici te da će ovo vrijeme iskoristiti za jačanje svojih unutarnjih, ali i vanjskih pozicija. Albin Kurti želi pokazati mišiće i ojačati svoju poziciju na Kosovu, jer na nedavnim lokalnim izborima nije prošao prema očekivanju, a oporba mu sve više diše za vratom, a i Vučić manipulira sa Srbima na sjeveru Kosova, želeći tu napetu atmosferu iskoristiti prvo za unutarnje prilike, ali i kako bi ponovno pokušao s reanimacijom ideje o Zajednici srpskih općina na sjeveru Kosova. Naime, već su se sada po sjeveru Kosova pojavili plakati s natpisima "Dobro došli u ZSO". Upravo je to glavna stavka u ovoj priči bez kraja.

Podsjetimo da je Vučić prije nekoliko godina s tadašnjim predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem dogovarao "razmjenu teritorija", odnosno, kako se govorilo, "korekciju granica", prema kojoj bi sjever Kosova pripao Srbiji, a nekoliko većinskih albanskih općina na jugu Srbije Kosovu. No, za taj "deal" Bruxelles i Washington, ali ni Moskva nisu imali razumijevanja pa Vučić sada podgrijava staru juhu - Zajednicu srpskih općina na koju u Prištini ne žele pristati jer u njoj vide pokušaj federalizacije Kosova, odnosno "bosnizaciju" i osnivanje nekakve kosovske Republike Srpske koja bi, kao i u slučaju BiH, bila stalni destabilizirajući čimbenik Kosova, ne dajući toj državi da "normalno" funkcionira. Vučić je ovakvim potezima i stvaranjem stalnih napetosti pokazao kako u svakom trenutku ima mehanizme da isprovocira eskalaciju sukoba i izvede kosovske Srbe na barikade - želi natjerati Bruxelles da priču o ZSO vrati u igru.

U svemu ovome ne treba zaboraviti da u istoj toj vladi Albina Kurtija koja je donijela odluku o recipročnim mjerama i dalje sjede srpski ministri izabrani sa Srpske liste koju je sastavljao Aleksandar Vučić. U Beogradu stalno govore o "lažnoj državi" Kosovo, iako ih je priznalo više od 100 država svijeta, a tamošnji Srbi sudjeluju na kosovskim izborima, obnašaju političke dužnosti, ministri su u vladi, a ima ih čak i u postrojbama kosovske policije.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Vlado Vurušić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.