UŽIVO ''Ako Andrej Plenković nastavi ovako, svaki građanin Hrvatske dočekat će priliku biti ministar''

29.04.2022. 12:35:00

ČEKA SE GLASANJE U SABORU

S jedne na drugu stranu Markova trga prijeći će Anja Šimpraga, Marin Piletić i Davor Filipović nakon što ih Sabor danas i formalno potvrdi kao nove članove Vlade Andreja Plenkovića.

Nadležni saborski odbori saslušali su dan ranije kandidate za nove članove Vlade, koji će danas i formalno biti potvrđeni u Saboru.

Da bi bili potvrđeni, moraju dobiti glasove 76 zastupnika i zastupnica, a odmah nakon izglasavanja polažu prisegu.

Uoči glasanja zastupnici i zastupnice iz redova oporbe opetovali su svoje nezadovoljstvo budućim članovima Vlade uz naglasak na to da se uopće ne radi o rekonstrukciji Vlade, nego spašavanju onoga što se spasiti da. 

''Koruptivna vlast nije ni domoljubna HDZ-ovci, uzalud držite ruku na srcu'', kazala je Dalija Orešković zatraživši stanku od 10 minuta radi dodatnih konzultacija.

Isto je učinio i Nino Raspudić čestitavši MOST-ovu Nikoli Grmoji na uspješnoj rekonstrukciji Vlade i poručio parafrazirajući Andyja Warhola o 15-minutnoj slavi: ''Ako Andrej Plenković nastavi ovako, svaki građanin Hrvatske dočekat će priliku biti ministar''.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista pridružio se zahtjevu za stankama poručivši: ''Franjo Tuđman se u grobu okreće zbog ovoga''.

''Iz vas progovara mržnja na nacionalnoj osonovi, ovo ne može i ne smije btii razloga, a ima ih, protivljenju rekonstrukciji Vlade'', poručio je SDP-ov Peđa Grbin, kojega je ''za sukob s Ustavom RH'', prozvao Pavličekov kolega Željko Sačić.

Saborska zastupnica SDSS-a i potpredsjednica te stranke Anja Šimpraga postat će nova potpredsjednica Vlade za ljudska prava i društvene djelatnosti i na tom mjestu zamijeniti stranačkoga kolegu Borisa Miloševića.

Šimpraga je magistrica je agronomije, a živi u selu Radučić pored Knina, u kojem je rođena 1987. godine.

Kolega joj iz Sabora i HDZ-ov gradonačelnik Novske Marin Piletić postat će ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike umjesto stranačkoga kolege Josipa Aladrovića.

Piletić je profesor hrvatskog jezika i književnosti te povijesti, rođen 1983. godine u Novskoj.

Nesuđeni zagrebački gradonačelnik, Aladrovićev i Piletićev stranački drug, zastupnik u Gradskoj skupštini metropole Davor Filipović postat će ministar gospodarstva i održivog razvoja umjesto HDZ-ova Tomislava Ćorića. 

Filipović je doktor poslovne ekonomije i izvanredni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na Katedri za organizaciju i menadžment. Rođen je 1984. godine u Sarajevu u BiH.

Sabor je, također, glasao o raspravljenim točkama, među kojima i o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se zabranjuje parcelacija poljoprivrednog zemljišta na manje čestice od jednog hektara.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:screenshot/yt

Izvorni autor: Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.