Vakula: Sutra i prekosutra opet nepovoljnije vremenske prilike

28.02.2023. 11:11:00

KAD KRENUTI NA PUT?

Prema trenutačnim prognozama vjerojatnost nekog zamjetnog zatopljenja u skoroj budućnosti, 7 do 10 dana, iznimno je mala, rekao je Meteorolog Zoran Vakula

Meteorolog Zoran Vakula za HTV rekao je kakvo vrijeme možemo očekivati u nastavku tjedna, prenosi 24sata.

- Ne vidim skori potpuni prestanak oborina, ali već danas će one biti znatno manje i rjeđe, ne samo od nedjelje, nego i od danas, kad je samo ponegdje bilo više od 10 litara po četvornome metru. Srećom, i bura će nastaviti slabjeti, ali još nedovoljno da bi prestala ograničenja u prometu. Stoga i dalje valja računati na lokalno olujne udare, osobito podno Velebita. Ponovno nepovoljnije - vjetrovitije, uz češće oborine, opet snijeg u gorju - bit će u srijedu i prvom dijelu četvrtka, a tek u nastavku tjedna slijedi zamjetnija stabilizacija i prestanak ovako prilično nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali još uvijek će povremenih oborina biti. Naravno, zimski će i dalje ostati - pa valja računati na snijeg i njegovo topljenje te mjestimičnu poledicu - istaknuo je.

Je li glavnina problema na cestama uzrokovana upravo kombinacijom obilnoga snijega i jake bure?

- Kombinacija snijega i bure uobičajena je za zime na Jadranu i uz njega. Nisam stigao detaljno analizirati, ali ne mislim da je ovo bilo neka jako rijetka i intenzivna situacija. Jest, palo je oko pola metra snijega i bilo je zapuha, ali u povijesti nalazimo i puno žešća i teža vremenska stanja. Djeluje mi da smo zbog prevladavajuće razmjerno blagih zima s rjeđim ovakvim situacijama nego prije nekoliko desetljeća malo zaboravili u kojem i kakvom podneblju živimo, a možda si i malo više dopuštamo nego prije, uzdajući se u autoceste, automobile... Treba samo pratiti vremensku prognozu i izvještaje - rekao je.

'Danas smirivanje'

Svima koji ne moraju hitno na put, poručio je da pričekaju drugi dio četvrtka.

- Od petka do ponedjeljka, mislim da će se normalnije prometovati. Danas smirivanje, u srijedu i prvi dio četvrtka ponovno nepovoljnije vremenske prilike, ali ne onako nepovoljne kao jučer i prekjučer - kazao je.
- Prema trenutačnim prognozama vjerojatnost nekog zamjetnog zatopljenja u skoroj budućnosti, 7 do 10 dana, iznimno je mala. Vjerujem da se snijeg neće naglo otapati. Ali naravno, valja biti na oprezu i redovito pratiti situaciju - zaključio je.

Izvor: PDN/arhiva/Foto:Promo/HRT

Izvorni autor: PDN/24sata/Ivan Jukić/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.