VELIKE PROMJENE NA SUDOVIMA: Kraći sudski postupci, uvodi se ‘odluka iznenađenja’

26.01.2022. 09:19:00

Sudeći prema najavama ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice izgleda da se sudski postupci više neće razvlačiti unedogled, a parnice trajati 20 do 30 godina, piše Jutarnji list.

Naime, pripremljene su zakonske izmjene u kojima se striktno definiraju rokovi u kojima će suci morati donositi odluke. Prema tim izmjenama, tri godine će biti najdulji rok u kojemu će sudac morati donijeti prvostupanjsku odluku, a o žalbi će se morati odlučiti u roku od godinu dana.

Ukoliko je riječ o sporu male vrijednosti, a to su sporovi vrijednosti do 10 tisuća kuna te u trgovačkim postupcima do 50 tisuća, prvostupanjski postupak će se morati okončati u roku od godinu dana, a žalbeni za šest mjeseci.

U javno savjetovanje idu izmjene Zakona o parničnom postupku, a uvodi se i rok za održavanje pripremnog ročišta. To su tri mjeseca od dana kad je sud primio odgovor na tužbu ili isteka roka za odgovor na tužbu. Pošto zaključi pripremno ročište, sudac će za šest mjeseci morati održati glavnu raspravu.

Rokovi se pooštravaju i za Vrhovni sud, pa će se o prijedlogu za dopuštenje revizije, s time da se neće moći odmah tražiti revizija, nego prijedlog za njeno dopuštenje, odlučiti u roku od šest mjeseci od zaprimanja prijedloga. U slučaju dopuštenja revizije, o njoj će Vrhovni sud morati odlučiti u roku od dvije godine.

Malenica traži od sudaca obavezno tonsko snimanje svih ročišta. Pritom neće biti obavezan prijepis tonske snimke s ročišta, a zapisnik će se voditi samo o najbitnijim radnjama. Činjenica da sudac neće diktirati u zapisnik sve što je netko izgovorio u sudnici bitno će, možda i upola, skratiti trajanje ročišta, a sve što se na njemu bude zbivalo bit će transparentnije i podložnije kontroli.

U parnični postupak će uvesti i potpuno novi institut – odluka iznenađenja.

Naime, događalo se da drugostupanjski sud odluku donosi na temelju različite pravne ocjene spora u odnosu na prvi stupanj. Primjerice, stranka bi u cijelosti uspjela u sporu, ali bi drugostupanjski sud sasvim drugačijom pravnom ocjenom spora preinačio presudu i odbio zahtjev stranke. Od sada će sud pozvati stranke da se izjasne o takvoj (novoj) pravnoj ocjeni spora.

Novost je i da će ogledne postupke, uz sud, moći pokrenuti i stranke, te umješači, a umjesto pet sudaca Vrhovnog suda u oglednom postupku odlučivat će njih 13. Sud će rješenjem odlučiti može li se održati ročište na daljinu, a na to neće biti žalbe. U zakon će se uvesti i pojam nezakonitog dokaza.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.