VELIKI ARGENTINSKI TALENT DOBIO HRVATSKO DRŽAVLJANSTVO: 'Od srca želim igrati za Hrvatsku!'

01.03.2020. 11:00:00

Prije neki dan saznali smo od izbornika mlade, U-21 vrste Igora Bišćana da se s posebnom pozornošću prati Mateo Bajamich (20), Argentinac hrvatskih korijena.

Mateo igra za Instituto, klub koji se natječe u drugoj argentinskoj ligi, a u kojem je ponikao Paulo Dybala, poznati nogometaš Juventusa.

Bišćan nam je kazao kako Bajamich podsjeća na Urugvajca Luisa Suareza, da se radi o vrlo zanimljivim napadaču...

Sve je rješeno

Naravno da nas je nakon te vijesti zainteresirala priča o dečku koji bi mogao zaigrati za hrvatsku reprezentaciju. Prvo nas je jasno zanimalo podrijetlo mladoga nogometaša. Malo smo prekopali i eto, javila nam se Marija Bajamić, njegova rođakinja i odvjetnica. Iznimno simpatična i elokventna, ispričala nam je sve o Mateu. Ipak, prvo nam je javila ekskluzivnu vijest...

- Mateo Bajamich ima hrvatsko državljanstvo, domovnica je tu! Evo, upravo je kopiram... Izvadila sam je u Makarskoj, 13. veljače, a rješenje o upisu dobila sam 20. siječnja.

Marija živi u Makarskoj, ali obitelj Bajamić podrijetlom je iz jednog malog mjesta u negdašnjoj Poljičkoj Republici, prostoru istočno od Splita, točnije od Žrnovnice do Blata na Cetini i Omiša, te od mora do Zamosorja. Poljica su bila administrativno područje pod samoupravom puka Poljica koji je svoju samostalnost, zapravo široku autonomiju srednjovjekovnog tipa, baštinilo od 13. stoljeća do okupacije Napoleonove vojske početkom 19. stoljeća.

FOTO SN

  

Kontakti i rat

Naziv Poljica potječe od brojnih polja koja su se smjestila oko planine Mosor.

- Mi smo podrijetlom iz malog mjesta Trnbusi. Mjesto je poznato po poljičkom soparniku, starom jelu koje se uvijek priprema na isti način. Poljica se sastoje od Gornjih, Srednjih i Donjih Poljica, mi smo iz Gornjih...

Marija nam je ispričala zanimljivu priču kako je dio obitelji Bajamić, koje se sad u Argentini piše Bajamich, završio u Argentini.

- Marin Bajamić brat je mog pradjeda Mate Bajamića. Marin je 1921. godine otišao u Argentinu trbuhom za kruhom. Tamo se oženio Španjolkom koja se zvala Carmen. Naravno, tamo je Marin postao Mariano, a s Carmen je imao šestero djece. Jedan od njegovih sinova je Esteban ili po našem Stipe. Esteban je djed našeg Matea. Esteban je imao dva sina, jedan je Valter Bajamich, to je Mateov otac. Inače, Valter ima osim našeg nogometaša Matea, još dva sina i kćer. A Mateo, kojeg mi zovemo Mate, dobio je ime po mom pradjedu. Mate je isposlovao dokumentaciju za Marina da može otići u Argentinu, pa je tako njemu u čast, Mate, odnosno Mateo, dobio ime - ispričala nam je Marija.

 

Marija je prije dva mjeseca bila u Argentini, tamo je potpuno upoznala svoju obitelj.

- Oni su u više navrata s nama pokušavali uspostaviti kontakt prije Domovinskog rata. Jedna gospođa s Hvara je nekako uspjela doći do nas, odnijela je pismo u Argentinu, pismo koje je napisala moja teta, sestra moga oca. Međutim, kad je počeo rat, opet smo izgubili kontakt. Ali 2008. godine su naši iz Argentine opet uspjeli doći do nas. Od tada smo s njima u neprekidnom kontaktu.

Marija jedina komunicira s obitelji u Argentini, jer oni ne znaju ni hrvatski, ni engleski, a ona govori španjolski.

- Španjolski sam naučila upravo radi obitelji iz Argentine! Htjela sam s njima komunicirati...

A onda nam je Marija ispričala kako je uopće došlo do priče da Mateo zaigra za hrvatsku reprezentaciju.

- Sve je počelo s tajnikom mlade reprezentacije Josipom Tomaškom. On je “guglao” Matea, gledao neke njegove utakmice, pa se javio Mateu preko Facebooka i Instagrama. Mateo je to vidio, ali s obzirom da ne zna hrvatski ni engleski, nije znao o čemu se radi, pa je nazvao mene. Kazao mi je: “Vidiš, Marija, javljaju mi se neki ljudi iz hrvatske reprezentacije, ali ne znam razgovarati, možeš li mi pomoći?”

Zajedničke snage

Marija je tada, naravno, priskočila u pomoć, bila je stalni prevoditelj. Kad je prije dva mjeseca bila u Argentini, Mateo joj je dao punomoć kako bi mogao riješiti hrvatsko državljanstvo.

- I sve smo brzo riješili. Zaista moram zahvaliti Ministarstvu unutarnjih poslova koje je sve odradilo ekspeditivno, brzo i stručno. Dosta je u cijeloj priči pridonio i Hrvatski nogometni savez koji je poslao požurnice. Tako je Mateo, da se tako izrazim, zajedničkim snagama uspio dobiti hrvatsko državljanstvo - zaključila je Marija Bajamić.

MATEO BAJAMICH ZA SN Želim igrati za Hrvatsku od sveg srca!

Preko Marije Bajamić uspjeli smo stupiti u kontakt s Mateom, dečkom koji žarko želi odjenuti hrvatski dres. Ni mi ne govorimo španjolski, ali smo zato imali super prevoditelja, rođakinju i uspješnu odvjetnicu.

- Želim igrati za Hrvatsku od sveg srca! Otkad sam dobio preko društvenih mreža poruku iz Hrvatskog nogometnog saveza, samo o tome mislim. Uostalom, to sam napisao i u svom životopisu koji je Marija prevela na hrvatski jezik i odnijela u Hrvatsku - kazao je Mateo.

Priča Mateo da mu je želja za odijevanjem hrvatskog dresa golema.

- Mi smo iznimno povezani s Hrvatskom. Ja još nisam bio u Hrvatskoj, ali kad su bili moji, ljubili su svaki kamen, zemlju... Jako nas vežu hrvatski korijeni. Bio bih jako ponosan kad bih mogao igrati za hrvatsku reprezentaciju.

Onda nam je kazao još nešto...

- Ne samo što bih želio igrati i za hrvatsku reprezentaciju, nego i za hrvatske klubove. Znate što ću vam kazati? Da dobijem poziv, odmah ujutro bih spremio stvari i otputovao u Hrvatsku. A na nešto sam još posebno ponosan. Ja sam prvi Bajamich, nakon Marina koji je prvi od obitelji stigao u Argentinu, koji ima hrvatsko državljanstvo! S tim da je sad i moja obitelj izrazila želju da dobije hrvatsko državljanstvo poput mene, pa će nas sada biti puno.

Očito mu je bilo jako drago što komunicira s nekim iz Hrvatske, baš se raspričao...

- Nestrpljivo čekam poziv iz Hrvatske. Nadam se da ću ga dobiti. Ide mi dobro u klubu, nadam se da ću zadovoljiti kriterije koje traži hrvatska reprezentacija, znam da su visoki, Hrvatska je viceprvak svijeta. Inače, da vam kažem, Marija mi je već donijela hrvatski dres. Na njega je otisnula broj 10, nije znala koji broj treba. Sad ga čuvam na posebnom mjestu, a mi smo pak Mariji poklonili Messijev dres. Inače, na dresu piše Bajamić, a ne Bajamich kako nam je ovdje službeno prezime. S tim dresovima su se fotografirale moja sestra Nadia i Marija, koja je tada kazala “igrat ćeš ti za hrvatsku reprezentaciju”. Marija mi je kao sestra, mi, uostalom, kad pričamo jedan drugome govorimo “sestro” i “brate”.

Eto, vjerujemo da će se velika Mateova ili ako hoćete Matina, želja ispuniti.

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto: SN

Izvorni autor: Sportske novosti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.