VELIKO ISTRAŽIVANJE ZA ZAGREB: Škoro i Klisović vode mrtvu trku za drugi krug, Tomašević zabilježio blagi pad

25.03.2021. 19:48:00

Specijalizirani portal za istraživanje preferencije birača Moja-anketa.com provela je istraživanje na području Zagreba. Njihov izvještaj prenosimo u cijelosti:

Internetska anketa koju smo proveli putem interneta među biračima u Zagrebu po gradskim četvrtima, koristeći ponderirani prosjek za svaku četvrt, pokazuje jednu bitnu promjenu u odnosu na prethodne – a to je da se “novi igrač”, Miroslav Škoro, koji je posljednji najavio svoj ulazak u utrku za gradonačelnika metropole, nalazi u uskoj borbi za drugo mjesto sa SDP-ovim Joškom Klisovićem. Klisovića bi za gradonačelnika zaokružilo 13,81 posto anketiranih, a Miroslava Škoru 14,98 posto. Razlika je mala, no činjenica je da su njih dvojica iskočila ispred ostalih, s izuzetkom naravno vodećeg Tomaševića koji ima više podrške od obojice njih zajedno – 33,85 % što je pad za 3,75% od zadnje ankete N1.

 Niti jedno nije previše iznenađujuće: Škoro je poznato ime i nije ničiji “proxy”, za razliku od većine kandidata za koje je do predizborne kampanje malo tko čuo, a ulazi u prazan prostor koji je ostao nakon smrti Milana Bandića. Očito je da se jedan dio Bandićevih birača okreće upravo Škori, što je i očekivano. Drugi dio Bandićevih birača, onaj politički lijevo orijentiran, se okreće Klisoviću. Bandić je prva četiri mandata u Zagrebu osvojio ispred SDP-a, tako da je za sobom povukao i velik broj njegovih birača, i ne treba čuditi da se njegova baza vraća izvorištu. No kako se uglavnom radi o starijim biračima, oni očito puno više naginju SDP-u nego Tomaševiću, koji Bandićevom smrću očito nije dobio nove birače.

Klisović, iako je njegova kampanja “Mirni čovjek za Zagreb” ocijenjena kao nedovoljno agresivna i tipična za “domobranski SDP”, je pristupom bez puno gafova ipak uspio osvojiti simpatije nezanemarivog dijela biračkog tijela. Očito ima koristi i od podrške SDP-a, koji je i najjača stranačka organizacija u gradu.

Iza vodećeg trojca je Bandićeva nasljednica, dr. Jelena Pavičić Vukičević, s 8,6 posto glasova, kojoj je Bandićevo naslijeđe u ovom trenutku, izgleda, više teret nego neka prednost. Ona je isprva nakon smrti Milana Bandića rekla da s time završava i njena politička karijera, no kasnije je na nagovor suradnika ipak, kao osoba koja je od njega naslijedila fotelju, odlučila ući u izbornu utrku. U svakom slučaju ona ostavlja dojam kompetentne osobe koja razumije probleme grada, što obzirom na položaj i nije čudno.

Potom slijede ostali. Vesna Škare – Ožbolt i dalje drži visokih gotovo sedam posto glasova, iako su se brojni kad je ušla u utrku pitala za kog zapravo odrađuje posao i čiji je “zec”. Podbačaj svakako bilježe kandidati Mosta i HDZ-a, Zvonimir Troskot i Davor Filipović. Onaj prvi je dao neke izjave koje se njegovoj biračkoj bazi očito nisu dopale, a tiču se HOS-a i njihovog pozdrava, na što je kritiziran iz same stranke, od strane Mire Bulja ali i drugih. Njega bi trenutno biralo 4,94 posto građana Zagreba. Jedva nešto bolje, na 5,8 posto, nalazi se HDZ-ov Davor Filipović, koji se baš nije proslavio izjavama o gradnji tvornice cjepiva za karcinom. Iako je profesor na EFZG-u, njegove izjave ne djeluju naročito ozbiljno, pa ostaje pitanje da li on jednostavno ne zna iskomunicirati što zapravo misli, no svakako u ovom trenutku on se nalazi na začelju među kandidatima jačih stranaka.

Među ostalima je situacija ovakva – “nitko”  dobiva 6,064 posto glasova, što znači da broj neodlučnih nije velik, pa ne bi trebalo dolaziti ni do velikih pomaka. Davor Nađi ima 3 posto glasova, iako je jedini koji nudi strukturalne promjene i ima iskustvo u vođenju grada, i to s uspjehom. HNS-ov Željko Uhlir s 0,82 posto, Anka Mrak-Taritaš (Glas) s 0,68 posto, Suverenist Željko Sačić s 0,49 posto glasova i Marina Pavković sa samo 0,066 posto glasova su autsajderi ovih izbora. 

Dakle, rezultati su manje-više očekivani, s tim da Tomislav Tomašević u najboljem slučaju stagnira ili je u blagom padu, Škoro je kao novi ulazak na listu vrlo visoko, Klisović je nešto iznad očekivanja a Davor Filipović je u slobodnom padu. Škare-Ožbolt se i dalje dobro drži, dok su ostali kako sad stoje stvari izvan utrke.

Rezultati istraživanja:

 • Tomislav Tomašević – 33,85%
 • Miroslav Škoro – 14,98%
 • Joško Klisović – 13,81%
 • Jelena Pavičić Vukičević – 8,6%
 • Vesna Škare-Ožbolt – 6,9%
 • Nitko – 6,064%
 • Davor Filipović – 5,8%
 • Zvonimir Troskot – 4,94%
 • Davor Nađi – 3%
 • Željko Uhlir – 0,82%
 • Anka Mrak-Tartiaš – 0,68%
 • Željo Sačić – 0,49%
 • Marina Pavković – 0,066%

NAPOMENA

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 2600 punoljetnih građana grada Zagreba u elektroničkom obliku. Anketiranje je provedeno od 19. – 23. ožujka, a mogućnost pogreške je +/- 4,99%.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: Moja-anketa.com/Priznajem.hr

Autor: