(VIDEO) 7. prosinca 2005. uhićen general Gotovina – izvršeno Šeksovo “Identificirati, locirati, uhititi, transferirati”!

07.12.2019. 08:44:00

Dinko Burić svojevremeno je u svibnju 2011. u Saboru javno rekao Šeksu kako će u narodu uvijek ostati upamćen kao čovjek koji je rekao kako ratnog heroja i generala Hrvatske vojske Antu Gotovinu treba “identificirati, locirati, uhititi, transferirati”, te kako će ga to pratiti “i na ovom i na onom svijetu”.

Na današnji dan 2005. uhićen je hrvatski general i ratni heroj Ante Gotovina.

Kada je general Gotovina nakon toga osuđen na 24 godina zatvora, iz usta hrvatske političke vrhuške nije došla niti jedna riječ podrške i pomoći nevino osuđenom generalu Hrvatske vojske. A kada je oslobođen, svi političari su se kitili ‘tuđim perjem’ i zaboravili svoje nečasne igre.

Šeksa već godinama prati izjava o potrebi da se Gotovinu, još dok je bio u bijegu pred sudom u Haagu, ‘locira, otkrije, uhiti i transferira’ upravo u – Haag. Pred onaj isti sud koji mu je nakon toga prvostupanjskom presudom dao više od 20 godina zatvora s istim krimenom kao i BiH generalima: ‘udruživanja u zločinački pothvat radi protjerivanja Srba’. Kasnije je drugostupanjskom presudom general Gotovina oslobođen.

Premda je u niz navrata izjavljivao da to zapravo nisu bile njegove riječi, već da je tek novinarima prenio zaključke jedne sjednice VONS-a, javnost ga zbog toga nikad nisu prestali prozivati. Posljednjih dana mediji su pisali i o suradnji Vladimira Šeksa sa komunističkim tajnim službama.

Šeks je svojevremeno rekao kako je samo prenio izvještaj Vijeća nacionalne sigurnosti na kojoj su dvojica predsjednika, Stipe Mesić i Ivo Sanader, zapečatili sudbinu generala Gotovine, piše ezadar.rtl.hr.

“Želim kazati što je istina, ne optužujem ni Mesića ni Sanadera, samo ukazujem da je na njihov prijedlog Vijeće nacionalne sigurnosti donijelo zaključak da se aktiviraju sve aktivnosti prema lociranju, uhićenju i predaji Haagu generala Gotovine. Nije mi svejedno što je jedan dio hrvatske javnosti uvjeren da sam ja autor toga plana”, kazao je Šeks te dodao kako reagira zbog povijesne istine, a posebno zato što tome povjerovale tisuće ljudi koje su ga simpatizirale i cijenile, piše Večernji list.

Objasnio je da ga muči zato što je baš on izrekao tu rečenicu te dodao da je na jednoj “rutinskoj konferenciji” za novinare na pitanje o pregovorima i suradnji s Haškim sudom “jasno prepričao sadržaj zapisnika Vijeća za nacionalnu sigurnost”. Tvrdi kako na toj sjednici održanoj 4. veljače 2005. godine, kojom je predsjedavao Ivo Sanader u dogovoru sa predsjednikom Mesićem, nije sudjelovao u raspravi.

Šeks kaže da je na sjednici poznatu frazu izrekao Ivo Sanader. “Naveo je, citiram: ‘Stoga je u ovom trenutku ključna zadaća, koja stoji ispred MUP-a, sigurnosnih službi i svih ostalih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske – locirati, uhititi i izručiti umirovljenog generala Gotovinu u Haag’”, kaže Šeks te poznatu rečenicu stavlja tada već optuženom Ivi Sanaderu u usta.

Otkrio je i da su na prijedlog Mesića i Sanadera usvojeni zaključci među kojima i onaj da “sva mjerodavna tijela moraju maksimalno intenzivirati i operacionalizirati aktivnosti glede lociranja, uhićenja i izručenja generala Gotovine”.

Ako je i od Šeksa, previše je!

Kada je general Gotovina nakon toga osuđen na 24 godina zatvora, iz usta hrvatske političje vrhuške nije došla niti jedna riječ pomoći nevino osuđenom generalu. A kada je oslobođen, svi političari su se kitili ‘tuđim perjem’.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.