(VIDEO) ALARMANTNO U CRNOJ GORI: Milo Đukanović izopćen iz Pravoslavne Crkve, prosvjednici krenuli prema njegovoj kući, ori se ‘Srbija, Srbija’

30.12.2019. 10:14:00

Demonstranti koji prosvjeduju protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti izglasanoj u Crnoj Gori, sve su agresivniji u želji da se odustane od oduzimanja hramova SPC-a koja je u njihovu vlasništvu od 1918. godine.

Jedinica za specijalne namjene crnogorske policije sinoć je imala posla sa pristašama prosrpskog Demokratskog fronta i vjernicima Srpske pravoslavne crkve koji su kamenjem zasuli policijsku patrolu i teško ozlijedili četiri policajca.

Osim toga, pokušali su širom Crne Gore blokiranjem puteva omesti normalan promet, pa je sve izvjesnije da ovi prosvjedi neće tako brzo stati, a mnogi strahuju da bi se mogli eskalirati u konkretniji sukob. Dio prosvjednika uputio se i prema kući crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića, a čini se kako mu SPC ovu odluku neće tako lako oprostiti.

Đukanović izopćen iz Pravoslavne Crkve

Episkopski savjet SPC-a u priopćenju kazuje da je donošenje ovakvog Zakona, uz mnoga kršenja procedure i nesuglasnosti sa međunarodnim standardima, te bez odgovarajućeg dijaloga, nesumnjivo upereno protiv Pravoslavne Crkve, konkretno Srpske Patrijaršije. Također, crnogorskog predsjednika izopćuju iz Crkve do njegovog “pokajanja”:

“Donošenje ovakvog zakona ne služi na čast i blagoslov ni onima koji su ga predložili, ni onima koji su ga izglasali i proglasili i time su svi oni koji su pravoslavni, sa žaljenjem konstatiramo, sami sebe isključili iz Pravoslavne Crkve, te su stoga odlučeni od Svetih Tajni i nalažemo našem bogoljubivom svećenstvu da im, po riječima Svetog Petra Cetinjskog, ‘nikakvoga posla crkovnoga’ ne obavlja, do njihovog pokajanja, za koje se molimo”.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Screenahot

Izvorni autor: S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.