(VIDEO) ‘VLAK SLOBODE’ PRIJE 28 GODINA STIGAO U SPLIT: Time je označen završetak VRO ‘Oluja’, hrvatski jug je simbolično povezan s ostatkom Hrvatske

26.08.2023. 08:37:00

Prije 28 godina, na dan 26. kolovoza, više od 100 tisuća građana okupljenih na splitskoj Rivi dočekali su “Vlak slobode”. Njegovim je dolaskom označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluja” te je hrvatski jug simbolično povezan s ostatkom domovine.

Željeznička kompozicija od 21 vagona 26. kolovoza 1995. ponovno je povezala Hrvatsku i izazvala slavljeničko oduševljenje na putu od Zagreba preko Karlovca, Gospića i Knina do Splita.

U tom povijesnom vlaku, bili su predsjednik dr. Franjo Tuđman, mnogi državni dužnosnici i stranački prvaci, prognanici te kulturni i javni djelatnici.

Tuđman je bio posebno ponosan na oslobađanje Knina te je to ocijenio kao stvaranje temelja za samostalnu i nezavisnu suverenu Hrvatsku za buduća stoljeća.

Split i njegova okolica oduševljeno su dočekali “Vlaka slobode”.

Nezaboravna scena dogodila se kada je Tuđman upitao: “Što mi preostaje da vam još obećam?”.

Nepregledno mnoštvo je na splitskoj Rivi odgovorilo poklicima: “Vukovar, Vukovar!”.

Izvor: arhiva PDN/7dnevno/Foto:screenshot

Izvorni autor: Arhiva PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.