(VIDEO) ZA OVO NE ZNATE? TREBALI BI: U samo tri minute Srbima smo ‘skinuli’ šest MIG-ova

03.05.2023. 11:08:00

Na današnji dan 02. 03. 1992. godine, iznad Slavonskog Broda u samo tri minute srušeno je čak 6 MIG-ova neprijateljske vojske.

Naime, JNA je i prije pokušavala srušiti most između Slavonskog i Bosanskog Broda, no toga je dana pokrenula najveću zračnu operaciju koju su ikada imali.

Srušili im cijelu eskadrilu

Tijekom bitki u Bosanskoj Posavini 2. svibnja 1992. srpske snage su, nakon prvih poraza, odlučile srušiti most između Slavonskog i Bosanskog Broda. Iz pravca Batajnice i Banja Luke u prijepodnevnim satima nad Slavonskom Brodom su se pojavila tri MIG-a koja su pokušala raketirati most. U brzini napada Protuzračna obrana Slavonskog Broda nije uspjela reagirati što se pokazalo presudno u sljedećem napadu koji se dogodio isti dan. 

U 17:45 nad Slavonskim Brodom se pojavilo 6 MIG-ova 21 i 1 MIG 29. Kako su nakon prijepodnevnog napada bili uvjereni u neučinkovitu obranu, u drugi napad su ušli ‘školski’ spustivši se na visinu od samo 350 metara te su krenuli u poniranje prema mostu. Upravo ta greška i predrasuda ih je koštala cijele eskadrile jer je PZO Slavonskog Broda u manje od 3 minute poskidala svih 6 MIG-ova 21 te teško oštetila MIG-29.

Iz osvete pobili djecu

Sutradan 3.05. jugoslavenska avijacija dolazi opet nad Slavonski Brod, ali ovaj puta se avioni nisu spuštali sa visina ispod 4000 metara, što je van dometa PZO-a. Došli su zbog odmazde te su divljački bombardirali grad. Tada se dogodila jedna od najvećih tragedija kada je u podrumu obiteljske kuće poginulo petero djece koja su bila zatrpana ruševinama od avionske bombe ‘krmače’. 

Taj je događaj dokumentiran u filmu ‘Most’, a u njemu svjedoče akteri događaja, ljudi koji su srušili zrakoplove, građani, vatrogasci, tadašnji gradonačelnik Slavonskog Broda i ostali. Za napomenuti je da su uz foto i video arhivu u filmu korištene i 3D animacije s reljefnim 3D kartama koje simuliraju bitke nad nebom Slavonskog Broda.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.