VIDEO/FOTO Prizori iz pakla u susjedstvu, sirene označile evakuaciju: Više od tisuću vatrogasaca na terenu, gase i helikopteri, kanaderi...

21.07.2022. 15:00:00

HRVATSKA UPUTILA I HELIKOPTER

U Sloveniji se u četvrtak ujutro vatrogasci opet suočavaju s požarima. Oglasile su se sirene za uzbunu. Nakon kanadera i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslan je u pomoć Sloveniji.

Nakon što je sinoć požar u Sloveniji stavljen pod kontrolu, danas ujutro vatrogasci se opet bore s buktinjom. Trenutno su aktivna tri požara, a u Sloveniju je nakon kanadera poslan i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tijek događaja pratite u nastavku:

13:50 Zbog gustog dima hrvatskom kanaderu onemogućeno je gašenje iz zraka i vraća se u Pulu gdje će čekati daljnje upute", objavila je slovenska Uprava za zaštitu i spašavanje.

12:03 "Situacija se pogoršala posljednjih sati, gašenje požara iz zraka uvelike otežava loša vidljivost. Stožer određuje mjere - ovisno o razvoju požara. Evakuirana su tri naselja - Roman, Temnica i Vojščica. Trenutno je glavni zadatak očuvanje objekata", rekao je ministar obrane Marjan Šarec.

11:44 Prema prvim procjenama, požar već premašuje 2000 hektara, rekao je zapovjednik CZ-a Srečko Šestan, piše STA.

11:35 "Na terenu se očekuje 1000 vatrogasaca i nekoliko helikoptera, među kojima četiri helikoptera slovenske vojske i dva policijska helikoptera, austrijski helikopter već gasi požar, a na putu su i hrvatski i slovački helikopteri", objavili su iz Uprave Slovenije za zaštitu i spašavanje.

11:25 Slovenska policija objavila je video na Twitteru na kojem se iz helikoptera vidi veliki požar.

11:12 Slovenski Stožer civilne zaštite priopćio je da su trenutno aktivna tri požara s područja od prethodnih dana. Najviše zabrinjava požar u Klarićima, zaseoku blizu talijanske granice, a na terenu je više od 1000 vatrogasaca.

11:10 Sirene za evakuaciju oglasile su se u tri sela na području Krasa - u Temnici, Vojščici i Novelu. Mjesto za okupljanje građana s tih područja je gimnazija u Komnu, priopćili su iz Civilne zaštite.

11:05 "Jučer smo u pomoć u gašenju uputili tri helikoptera i avion PC 6. Aktivirali smo sedam cisterni za vodu kapaciteta 50.000 l, ekipu medicinske pomoći. Osiguravamo 100 noćenja i 600 obroka dnevno za one koji sudjeluju u gašenju požara. Danas gasi i helikopter Cougar", objavila je slovenska vojska na Twitteru danas ujutro.

Požar u Sloveniji

Požar u Sloveniji - 2 (Foto: Twitter / Slovenska vojska)

11:02 "Dobar dio zapadne Istre je i dalje u dimu, čak se i pogoršalo stanje. Dosta dojava stiže iz Poreča. Dim je jutros u obliku sumaglice naročito vidljiv u sjevernoj Istri, gdje se osjeti jak miris paljevine", piše Istramet.

11:00 Nakon kanadera helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s opremom za gašenje požara iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama upućen je u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane (MORH).

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto: Dnevnik.hr/Twitter / Slovenska vojska

Izvorni autor: S. Ke./Hina/Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.