Vidović Krišto pisala Plenkoviću: Vi ste svjesni da ovakvim ponašanjem kršite Ustav

12.01.2021. 20:00:00

Zastupnica Karolina Vidović Krišto u otvorenom je pismu u utorak zatražila od premijera Andreja Plenkovića da joj žurno odgovori na zastupnička pitanja iz prošle godine

Poručila mu je da će na tome inzistirati i da će, ako bude potrebno, "internacionalizirati kršenje zakona od strane hrvatske Vlade".

Zastupnica je navela da je premijeru postavila tri pitanja, 4. rujna, 8. studenoga i 1. prosinca 2020.. no da je on prekoračio rok u kojem je morao odgovoriti na njih, budući da po saborskom Poslovniku Vlada na zastupničko pitanje ima obvezu odgovoriti u roku od 30 dana.

Vidović Krišto je napisala da je 4. rujna postavila pitanje "u svezi možebitne utaje poreza i zlouporaba poduzetnika Emila Tedeschija", a 8. studenoga pitanje "u svezi prihoda odvjetničkog ureda Šeparović od državnih tvrtki, u vrijeme kada je taj ured bio u vlasništvu sadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića" zbog toga što sumnja u njegovu ovisnost i pravnu pristranost "s obzirom na bogatstvo koje proistječe iz javno dostupne imovinske kartice".

Treće je pitanje postavila 1. prosinca "u svezi štetnog i poslovno nelogičnog načina upravljanja državnim tvrtkama", to jest, kako je rekla, troškovima koje je prouzročilo konstantno produljivanje mandata njihovih članova Nadzornih odbora i Uprava.

 „Na prvo pitanje prekoračili ste rok više od 90 dana, u drugom slučaju više od 30 dana, a u trećem ste također prekoračili rok za obvezno odgovaranje na pitanje“, prozvala je Vidović Krišto premijera.

Premijeru je napisala i da na taj način svjesno krši Ustav.

"Vi ste svjesni da ovakvim ponašanjem kršite Ustav, što je izrazito opasna situacija za hrvatsku državu, jer ako Vlada, koja predlaže i provodi zakone, te iste zakone sama krši, onda je to poruka svim građanima da ih se ni oni ne trebaju držati. To je taj Vaš put u bezvlašće i svekoliku društvenu nepravdu“, ocijenila je Vidović Krišto i od premijera zatražila žurne odgovore na njezina zastupnička pitanja.

"Na toj Vašoj obvezi ću inzistirati te ću, ako bude potrebno, internacionalizirati kršenje zakona od strane hrvatske Vlade", poručila je Vidović Krišto u otvorenom pismu premijeru. 

Izvor: tportal.hr/Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Izvorni autor: L. F./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.