Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj o organizaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

10.11.2021. 19:17:00

Upućen je poziv svim građanima koji žele iskazati pijetet žrtvama Domovinskog rata da u svojim mjestima zapale svijeće te na taj način dostojanstveno obilježe 30. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje, uz apel svima koji će ipak sudjelovati u Koloni sjećanja da se pridržavaju svih  epidemioloških mjera i preporuka

U Ministarstvu hrvatskih branitelja 10. studenoga 2021. održana je 6. sjednica Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj i sastanak povodom organizacije obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Sastanak je vodio predsjednik Vijeća, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a uz članove Vijeća sastanku su nazočili  gradonačelnik Grada Vukovara, saborski zastupnik Ivan Penava i načelnik Općine Škabrnja Ivan Škara, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te predstavnici Stožera civilne zaštite Vukovarko-srijemske i Zadarske županije. 

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju i potrebu zaštite zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite te lokalnim stožerima i epidemiolozima izradio je preporuke za obilježavanje Dana sjećanja.

Sudionici sastanka jednoglasno su prihvatili predstavljene preporuke izrađene za organizaciju odavanja pijeteta povodom Dana sjećanja. Usuglašen je optimalan okvir za dostojno obilježavanje i odavanje pijeteta žrtvama, a da se pritom ne ugrožava zdravlje građana.

I ove godine, sve aktivnosti u okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje odvijat će se uz prilagodbu aktualnoj epidemiološkoj situaciji i sukladno prihvaćenim zaključcima s današnjeg sastanka.

Nakon sastanka upućen je poziv svim građanima koji žele iskazati pijetet žrtvama Domovinskog rata da u svojim mjestima zapale svijeće te na taj način dostojanstveno obilježe 30. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje, uz apel svima koji će ipak sudjelovati u Koloni sjećanja da se pridržavaju svih  epidemioloških mjera i preporuka HZJZ-a.

Ministar Tomo Medved pozvao je sve da, u ovoj zahtjevnoj i složenoj situaciji,  u svojim domovima, općinama, gradovima i županijama zapale svijeće i pomole se za sve žrtve te na prikladan i dostojanstven način odaju počast žrtvama Domovinskog rata, a one koji dolaze u Vukovar i Škabrnju da se pridržavaju svih mjera, vodeći brigu o svojoj sigurnosti i sigurnosti svih drugih.

Najavio je da će se program odvijati na tragu ranijih godina te će 17. studenoga program biti u Županijskoj ulici ispred Nacionalne memorijalne bolnice, dok će u krug bolnici ulazak biti dopušten samo manjim izaslanstvima, a 18. studenoga program će se kao i prošle godine također odvijati ispred bolnice, nakon čega će Kolona sjećanja proći uobičajenom trasom, uz održavanje odgovarajućeg razmaka. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odat će se počast žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a služit će se i misa na otvorenom.

S obzirom na sve okolnosti, još jednom je pozvao sve na odgovornost te najavio da Ministarstvo hrvatskih branitelja neće podržavati organizirani prijevoz.

„Pronađimo u sebi, u svojim srcima način kako iskazati poštovanje, zahvalu i pijetet svim žrtvama Domovinskog rata u ove dane sjećanja, sa željom da ova pandemija konačno završi i da sljedeće godine obilježavanje ovog važnog datuma koji smo prepoznali kao blagdan napokon održimo bez ograničenja,“ poručio je ministar Medved.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je da nema organiziranog prijevoza, smještaja ni prehrane, a rad ugostiteljskih objekata ograničit će se do 21 sat, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera. Za one koji će sami organizirati dolazak u skupinama potrebno je voditi evidenciju i pridržavati se svih epidemioloških preporuka.

Također, istaknuo je da će se sva događanja održavati na otvorenom prostoru, čime se dodatno smanjuje mogućnost zaraze, kao i da je nužno održavanje odgovarajućeg razmaka u Koloni sjećanja, što s obzirom na duljinu trase ne bi trebao biti problem, zaključio je.

Jedinstveni stav o načinu obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje izrazili su i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te načelnik Škabrnje Ivan Škara.

S obzirom na činjenicu da ni nakon prošlogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja u Vukovaru i Škrabrnji nije zabilježeno povećanje broja zaraženih, istaknuo je kako se to ne očekuje ni ove godine, ponovno apelirajući na sve da taj dan obilježe u svojim sredinama, a one koji će sudjelovati u Koloni sjećanja da se pridržavaju svih preporučenih mjera.

Izvorni autor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.