Vili Beroš: Izbjegli smo scenariji nekih drugih država, ali opreza nikada dosta

24.04.2020. 10:18:00

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su naši najrelevantniji stručnjaci s kojima su razgovarali o tome što smo u posljednjih mjesec dana naučili o koronavirusu, koliko nam se promijenio i kakav će biti život u budućnosti, što nam slijedi popuštanjem mjera, što ćemo dobiti serološkim testiranjima i kada možemo očekivati cjepivo?

U emisiji su gostovali ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić, zamjenik ravnateljice Rok ČivljakMarica Trogrlić iz Koordinacije za intenzivno liječenje bolesnika s COVID-19, također iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, doktor Većeslav Bergman koji je izliječen od Covid-19 te stručnjak za zdravstvene sustave, direktor Centra za istraživanje narodnog zdravlja i direktor Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za digitalno zdravlje i zdravstvenu edukaciju, College London, Singapur Josip Car.

Na početku je ministar zdravstva Vili Beroš komentirao popuštanje mjera i koliko bi to moglo naštetiti epidemiološkoj situaciji.

– Ne bih rekao da postoji strah, postoji oprez. 59 je dana od pojave virusa, imamo 1981 bolesnika, danas 31 novi. Situaciju držimo pod kontrolom. Da mi je netko na početku rekao da ćemo zadržati linearni rast bez značajnijeg opterećenja sustava, rekao bih da je nemoguće. Pravovremena reakcije Vlade, predan rad stručnjaka, adekvatne mjere te odgovornost građana polučili su ove rezultate. Ali moramo znati, da je više pitanja nego odgovora kada je u pitanju ponašanje virusa, moramo biti oprezni. Sve je više popuštanja mjera, ovo je faza koja je bila očekivana i došla je, izbjegli smo scenariji nekih drugih država, ali opreza nikada dosta. Sve ove planirane mjere popuštanja su reverzibilne, procjenjivat ćemo učinak mjera i brzo reagirati.

– Mi smo se svi nadali da se stvari ovdje neće dogoditi kao u Wuhanu, ali smo bili vrlo realni i svjesni i počeli smo se pripremati. Činjenica je da smo se već u siječnju počeli pripremati, nabavljati zaštitnu opremu, ističe profesorica Markotić.

Na pitanje jesu li kritični tjedni iza nas, Markotić kaže “ne znam”.

– Mi svi želimo da da. Ako se budemo odgovorno i racionalno ponašali, imamo šansu da budemo dobri i dalje, ali ako pokvarimo silnom željom “da nismo negdje išli i bili” te se počnemo neodgovorno ponašati, druga bi epizoda mogla biti puno lošija.

Dodaje da su gledajući na ono što se događalo u okolnim zemljama, da su isto promišljali najgore scenarije.

– Bilo je situacija kada smo mislili hoćemo li to sve uspjeti izdržati.

Rok Čivljak prokomentirao je film Borci protiv koronavirusa, kolegice Ruže Ištuk, a na kojem je surađivao.

– Moram priznati da do prije mjesec dana nisam znao tko je Ruža Ištuk. Dan dva nakon potresa, na porti se pojavila “jedna mala, sitna žena”. Moram priznati da zadnje što mi je trebalo, a bili smo u stresu i strahu od korone i potresa, bio jedan novinar kojeg sam trebao razvoziti po bolnici, nisam toga trenutka shvaćao čemu novinar u bolnici, i nisam imao vremena i volje za to. No, kada sam upoznao vašu kolegicu Ružu Ištuk, danas mjesec dana nakon toga mogu reći da je ona heroina ove hrvatske epidemije koronavirusa. Došao sam večeras u studio s tri ruže, od koje ovu najveću, virtualno, poklanjam Ruži Ištuk, jer da nije bilo nje, ne bi gledali ovaj film koji smo pogledali na televiziji.

Druge su dvije ruže namijenjene ravnateljici Markotić te sestri Marici Trogrlić.

Trogrlić je komentirala isječak iz filma u kojem se navodi da dugo nije zagrlila svoju djecu.

– Normalno komuniciram s obitelji, ali na daljinu, držimo socijalnu distancu, to smo malo zapostavili.

U opremi je 4 sata dnevno.

– Taj je postupak oblačenja i skidanja jako važan jer se oprema mora obući pravilno, vruće vam je, znojite se, posao oko bolesnika je jako zahtjevan. Ima dosta posla koji obavljaju medicinske sestre, koje su velike heroine u epidemiji koja nas je zadesila.

Iz svojega se doma javio doktor Većeslav Bergman koji je prebolio koronavirus.

– Ja sam prve simptome osjetio u petak, dva dana prije potresa. Tresla me groznica, osjećao sam suhoću u ustima, bila je tu i slabost. To sam pridavao poslu koji sam obavljao tjedan ranije, jer smo imali ozbiljne pripreme doma zdravlja Zagrebačke županije za nove uvjete rada. To je trajalo 4,5 dana te više nisam mogao izdržati, otišao sam na testiranje. Imao sam temperaturu 39 osam dana, ne znate da li je gore po danu ili po noći, horor, tih ću osam dana pamtiti cijeli život.

Kaže da osjeća da je izgubio snagu, ali da u ponedjeljak počinje raditi.

– Dva puta sam testiran, pokazalo sam da sam negativan. Osjećam se odlično, ali primjećujem da nemam snagu. Ja sam na trećem katu, prije sam po dvije stepenice lovio, a sada ne mogu u jednom komadu doći do stana, moram se odmoriti. Rekli su mi u bolnici da je oporavak od te bolesti od mjesec do dva, zaključuje.

Ono što je od osnovne važnosti jest da smo pokazali da je naš sustav fleksibilan i da je u mogućnosti brzo se transformirati na ugrozu koja postoji, dodaje ministar Beroš.

– Imali smo u nekoliko slučajeva proboj virusa u zdravstveni sustav, ali zahvaljujući promptnoj reakciji epidemiologa svaki od tih proboja bio je limitiranog učinka.

– To što je Hrvatska postigla, zaista je veliki uspjeh, svrstava nas to uz bok sa zemljama koje se najuspješnije vode u borbi s koronavirusom. To nije slučajnost. To je rezultat pravih i pravodobnih mjera Vlade. Isto tako, velika pohvala građanstvu koji su iznimno odgovorno prihvatili te mjere koje nisu lake. Svi smo svjesni da se nije lako pridržavati se tih mjera. Moramo nastaviti sa životom, bitno je kada popuštamo mjere, to mora biti iznimno oprezno. Treba popustiti, ali ne se i opustiti, istaknuo je, javivši se iz Singapura, Josip Car.

Dodaje da je hrvatsko zdravstvo pokazalo zrelinu, a što nam je zalog za budućnost.

– Pridobila su se iskustva u zdravstvenom sustavu koji je sada puno spremniji za sljedeće faze. Nadam se da je hrvatsko zdravstvo sada još spremnije da odreagira na dobrobit svih građana.

Dodaje da ove mjere zapravo idu protiv ljudske prirode.

– Mi smo društvena bića, volimo se družiti i to je normalno. Sada moramo razvijati navike koje idu protiv naše naravi. To neće biti lako, ali je nužno za sada dok nemamo lijeka i cjepiva.

Odgovorio je i na pitanje kada bi mogli imati lijek i cjepivo.

– Za lijek se nadamo da će biti prije cjepiva, na stotine je studija koje testiraju postojeće lijekove pa se prenamjenjuju. Ima nekih pozitivnih signala, ali sve je to prerano za konkretne savjete. Što se tiče cjepiva, realne su procjene godinu i pol, a onda kad se cjepivo razvije i dokaže, trebat će proizvesti stotine milijuna doza toga cjepiva pa će i to trajati, u tome smislu moramo biti strpljivi. Život ide dalje i tu će ljudska snalažljivost i inovativnost bez sumnje pobijediti, zaključuje.

Profesorica Markotić također je komentirala u kojoj je fazi razvoj cjepiva za koronavirus.

– Postoje neka cjepiva koja su došla do prve faze kliničkih ispitivanja, postoje tri faze prije odobravanja. To je jedno američko cjepivo koje se bazira na mRNK jedne tvrtke koja radi istraživanje i kreiranje cjepiva u suradnji s najvećim biomedicinskim centrom ne samo u SAD-u već i u svijetu, Nacionalnim institutom za zdravlje i oni su ušli u tu jednu fazu, tehnologija je vrlo moderna i obećavajuća i moglo bi se dogoditi da bi to cjepivo moglo brzo napredovati, ali vidjet ćemo. Druga klinička studija je i jedno kinesko cjepivo, a tu su i Oxford i Njemačka, različiti centri koji se pokušavaju približiti prvoj fazi. Tu su i pokušaji analize postojećih lijekova da se vidi mogu li se upotrijebiti za ovaj novi koronavirus. Postoje i moderne tehnologije da koristite stanice imunološkog sustava za usmjeravanje prema virusu, nadamo se da ćemo sudjelovati u jednom takvom istraživanju za koje se nadamo da ćemo sudjelovati i za koje se nadamo da će isto tako biti moderno i jako propulzivno. Vidjet ćemo što će biti od svega toga, ali su napori ogromni u svijetu da se nađe ili cjepivo ili lijek ili oboje.

Marica Trogrlić kaže da su pacijenti koji su na respiratoru na njemu više od dva tjedna.

– Trenutak kada je pacijentu bolje mi ga skidamo, to nam je najljepši trenutak. Zbunjeni su kad nas vide, čuju nam glas, ali nam ne vide lica. To nam je najveća nagrada kada nekoga možemo skinuti i preseliti na drugi odjel.

– Mi moramo nastaviti i dalje smanjiti druženje i kontakte na najmanju moguću mjeru, metar u zatvorenom, dva u otvorenom. Bitno se nepotrebno ne približavati, dodaje Čivljak ističući još jednom važnost higijene, pranja ruku itd.

Tu je i pitanje je li virus prirodno nastao ili se razvio u laboratoriju.

– Provode se istraživanja, ovo je vrlo neuobičajena epidemija. Do sada nije potvrđeno da je nastao u laboratoriju, ali se i ta istraživanja nastavljaju. Više sam puta rekla, priroda je tu najkreativnija, ona je najveći bioterorist, a to se pokazalo kroz povijest.

Ministar Beroš za kraj kaže da smo vrlo promišljeno napravili ovo što smo radili.

– Popuštanje mjera shvaćam kao signal vizije, nade i optimizma. Ako ćemo biti odgovorni, možemo polučiti dobre rezultate.

Docent Čivljak na kraju je odgovorio i kada idemo na more.

– Kada nam Stožer to preporuči, oni će u pravo vrijeme na pravi način procijeniti kada možemo na more, pa ćemo onda ići zajedno, zaključio je.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.