Vinko Malenica, nogometni trener iz NK Imotski: Žalosno da su djeca mjesecima bez sporta. Kad imaju red škole, red sporta, zdravija su i normalnija

21.01.2021. 21:04:00

Poskočili su sportski treneri u četvrtak navečer kad je s vrha vlasti stigla nada u postupno popuštanje mjera od 1. veljače ako brojke oboljelih od koronavirusa nastave padati.

Spomenute su, međutim, teretane, a čak je premijerova nespretna izjava da će se one možda otvoriti i ranije pojačala odjek vijesti jer se kasnije ponavljala i pojašnjavala.

A jesmo li i mi među sretnicima kojima će dozvoliti rad, pitaju se sada treneri ostalih sportova koja okupljaju prvenstveno djecu, a naročito oni koji održavaju treninge na otvorenom poput, primjerice, nogometa.

  • Naše nade su podgrijane i jedva čekamo dozvolu za rad jer ovo više nema smisla - govori Tomislav Petrić, vlasnik Nogometnog kluba Galaxy koji okuplja djecu od četiri do četrnaest godina.
  • - Naš omladinski pogon je u totalnom zastoju, znate, za sportaše je tri mjeseca nerada jako puno. A kad se sjetimo još i proljetnog zastoja, onda je to praktično upropaštena cijela godina.

    Čujte, mi smo prihvatili odluke stožera, jasni su nam rizici, ali mogli smo se organizirati u manje grupe, naš teren vam je tisuću i šesto kvadrata, a tu je i pomoćni od sto pedeset kvadrata. Imamo deset kategorija djece.

    I znate što je najgore, ne samo da nema treninga, nego niti natjecanja. Shvaćam da je riskantno miješanje djece i različitih klubova, ali to nije dobro za motivaciju sportaša. Sada nam djeca dolaze ugojena i nepokretna, morat ćemo sve ponovno s njima raditi.

    I sve pomalo jer velike su opasnosti od ozljeda kod djece koja mjesecima sjede za računalima i ne kreću su – govori Tomislav.

    Napominje kako mu je jasno da je važno obrazovanje, djeca se vraćaju na nastavu, ali isto tako je važan njihov pravilan fizički razvoj. Stoga apelira na odgovorne da dozvole njihov povratak u sportove radi zdravlja, a toliko toga je izgovorenog o tjelesnoj aktivnosti kao osnovnoj prevenciji bolesti.

    Klub Galaxy, inače, uglavnom se financira iz članarina i situacija je, stoga, prilično loša s tim što očekuju pomoć države u visini od po dvije do četiri tisuće kuna po zaposlenome. Na plaći je sedmoro trenera i nijedan zasad nije ostao bez posla, ali situacija se, kaže Petrić, hitno mora popraviti.

    Vinko Malenica, nogometni trener iz NK Imotski i koordinator HNS-a za Imotsku krajinu, hvata se za glavu kad mu spomenemo djecu bez sporta.

    - Ovo je sve raspušteno. Ja ih imam četvero pa znam kako je svima, sad još ovi školski praznici, a nema ni treninga, što da vam kažem.

    Sigurno je tako i kod ostalih. Ovo je žalosno da smo mjesecima bez treniranja, nemam riječi. Istina, od cijelog dvanaestog miseca, i da nije korone, imali bismo zbog kiše svega pet dana treniranja, baš sada pokušavamo osposobiti i jednu dvoranicu od sto pedeset kvadrata.

    Ali ne smiš se ionako okupljat, a šta da vam kažem. Naravno da pozdravljam popuštanje mjera, jer ovo je alarmantna situacija s djecom bez aktivnosti. Znate i sami da je najbolje kad imaju red škole, red sporta, zdravija su i normalnija. Nešto im šaljemo preko mobitela, neke vježbice, ali nema tu sriće puno - temperamentan je Malenica. U njegovu klubu su djeca od najmlađih uzrasta do juniora.

    - Online treninzi su vam nedovoljni, mi radimo četiri puta tjedno. Djeca doma udaraju u namještaj i to je potpuno nedovoljno kretanja, a nekretanje izaziva bolest. Kad se vežu uz mobitele, računala i televiziju tko će to poslije ispraviti, a dokazano je da kretanje i sport pojačavaju imunitet - govori nam kineziologinja dr. Ljerka Srhoj, predsjednica splitskog Kluba ritmičke-sportske gimnastike Floramye.

    - Pod hitno treba ponovno dozvoliti sportske aktivnosti za djecu jer oni se sada okupljaju vani u nekotroliranim uvjetima gdje je rizik od zaraze njih samih i njihovih roditelja, baka i djedova, još veći. A znate što ja sve ovo vrijeme mislim? Ne mogu se svi sportovi staviti pod isti koš.

    Evo, mogu reći da navijam za što hitnije skidanje zabrane za one sportove koji se održavaju na otvorenom, ali ubrzo zatim trebaju dozvoliti svima. Jer nema nikakve logike sve zabraniti, to vodi u negativu - gorljiva je dr. Srhoj. Dodaje kako je u više navrata slala stožerima do u detalj razrađen sustav rada u dvorani kada je riječ o ritmičkoj gimnastici. Inače, u njenom klubu su djeca već od treće dobi pa sve do seniorskog uzrasta.

    - Mi smo tu u novoj Zdravstvenoj školi, dvorana za treninge odvojena je od zgrade škole, roditelji dovode dijete do porte, tajnica pod maskom im mjeri fibru i preuzima ih, zatim se izuvaju u hodniku, svatko od njih ima svoj obruč koji na parketu označava njihov prostor u kojemu drže boce s vodom...

    Ma sve smo razradili da bismo smanjili kontakte i rizik od bolesti, evo može stožerima to biti špranca. Ove mjere donio je netko tko se ne razumije u sportove, sigurna sam u to. Govorim vam to i kao znanstvenik - kazala nam je dr. Srhoj i zavapila donositeljima mjera:

    - Što prije pustite djecu na sportove, imat ćemo svi koristi!

Izvor: Slobodna Dalmacija

Izvorni autor: Silvana Uzinić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.