Više nema dvojbi: Ovo je Dinamo za bitku s Hajdukom i društvom, evo tko su najveći gubitnici i dobitnici

18.01.2024. 09:25:00

Dinamo je zaključio rovinjsku misiju i u srijedu se nakon utakmice sa Slaskom vratio u Zagreb

Pred plavim dečkima je polusezona koju bismo mogli nazvati jednom od najvažnijih posljednjih godina. Primarni, jasni cilj, obrana je naslova prvaka Hrvatske, prema kojem startaju u utorak, 23. siječnja, u Kranjčevićevoj ulici protiv Lokomotive. Modri su nakon jesenskog dijela prvenstva na tek trećem mjestu, onih sedam bodova zaostatka za Hajdukom strše kao poderana zastava iznad Maksimira, bez obzira na dvije utakmice manje. Iako svi bliski plavoj boji nekako računaju da je to samo -1, nitko ne može garantirati da će Jakirovićeva momčad u tim zaostacima pobijediti Lokose i Varaždin. Što smo, dakle, mogli vidjeti na pripremama koje su u srijedu bile "the end"?

Standardizirana momčad

Znate onu priču koja se kao da je upisana u kamen provlači kroz svakosezonske pripreme? Onu o tome da na pripremama "svi startaju od nule"? To je stvarno bajka poput onih Hansa Christiana Andersena. Nitko nikad ne starta od nule, pa tako nisu niti Dinamovi nogometaši. I prije početka priprema mogli smo vam izdiktirati udarnu jedanaestoricu Modrih. Jakirović je standardizirao momčad, uopće nema upitnika, nema nikakvih dvojbi, bilo kakvih diskutabilnih pozicija. Dinamova udarna postava na proljeće će izgledati ovako: Zagorac - Ristovski, Živković, Theophile, Ogiwara - Mišić, Ademi - Kaneko, Baturina, Hoxha - Petković. Uz dodatak da će vjerojatno na početku nove polusezone na lijevom beku startati Mauro Perković dok Takuya Ogiwara ne uhvati ritam, budući da je novi Japanac imao problema, prvo s virozom, a onda i gležnjem.

Dobili što su htjeli

Jakirović je želio dobiti nova lica na lijevoj strani i to se dogodilo. Stigli su Ogiwara i Hoxha, lijevi bek i lijevo krilo. Tražio je brze i prodorne igrače, kako ih on voli zvati - "rakete". Želja mu je ispunjena. Želio je i pojačanje na poziciji stopera, to je dobio dovođenjem mladog Morena Živkovića s posudbe u Lokomotivi. Istina, htio je i još jedno krilo, želi ga još uvijek, no priča oko dolaska Josipa Brekala nije se ostvarila.

Dakle, svi transferni ciljevi, osim Brekala, dosad su ostvareni, tako da Jakirović može biti podosta zadovoljan sa zimskim mercatom koji se može još podebljati budući da Dinamo još uvijek čačka tržište. Valja naglasiti Jakirovićevu mantru: "Dovodit ćemo samo igrače koji će igrati u udarnoj postavi ili koji će barem biti među njih četrnaest ili petnaest". Ne smijemo zaboraviti da je na ovim pripremama otkriven i trojac koji će sigurno biti budućnost Modrih - desni bek Noa Mikić, lijevi bek Borna Graonić i stoper Ivan Cvetko. Također, trener je riješio i pitanje "viška" - Luka Menalo je otišao u Celje, Antonio Marin u Olimpiju, Deni Jurić bi možda mogao prema Rudešu, još se ne zna gdje će Josip Drmić, ali stižu vijesti da ima nekih ponuda. Gabriel Rukavina nije bio višak, ali on želi otići, izgledno jest da će završiti u MLS-u, u LA Galaxyju.

Iskoristili priliku

Na završetku svakih priprema obično se netko istakne, popravi svoje početne pozicije, a netko ih, pak, učvrsti. Iako je Sergej Jakirović kazao da vraća mladog Živkovića u Dinamo kako bi igrao u udarnoj postavi, trebao je mladi 19-godišnji stoper opravdati to povjerenje. U tome je maksimalno uspio, čvrsti je dio udarne postave. Sandro Kulenović je, pak, zabijao golove, postigao ih je pet, bio je iznimno angažiran, pozitivan, "gladan"...

S obzirom na to da više nema Drmića, da je Emreli ozlijeđen, Kulenović je postao prva alternativa Bruni Petkoviću u špici, djeluje kao čovjek koji baš sad igra najbolji nogomet u karijeri. Kolega mu iz napada Fran Brodić, povratnik u plavi dom, igrao je u paru s Kulenovićem nešto povučenije, ali i on je zabijao, pokazao je da je njegov povratak bio prava stvar i mogao bi biti iznimno iskoristiv u proljetnom dijelu sezone. Iako je izgubio mjesto startera dolaskom Ogiware, Mauro Perković se nametnuo kao ozbiljan igrač, koji će biti jedan od temelja nekog budućeg Dinama. Može biti alternativa Ogiwari na lijevom boku, može isto tako bez problema igrati stopera. Za njega možemo kazati da je Dinamov "lucky loser". Mjesto je izgubio, ali je svojim izvedbama i gardom jako puno dobio kod Jakirovića. Konačno, dečko od 16 godina, Noa Mikić, apsolutno je otkriće. Na ovim priprema nije bilo Sadegha Moharramija zbog reprezentativnih obveza, mladi desni bek po onome što je pokazao mogao bi postati na proljeće prva alternativa za Stefana Ristovskog.

Izgubili pozicije

Naravno, nekima je i smrknulo. Robert Ljubičić je sanjao da konačno napusti poziciju lijevog beka. I dosanjao je taj san. Jakirović ga više neće koristiti na toj poziciji. Međutim, dosanjani san mogao bi postati teška noćna mora. Prebačen je u veznu liniju, na svoju prirodnu poziciju, ali tamo je najveća gužva, ne vidimo koga bi mogao istisnuti iz momčadi, pa bi tako "maksimirski čupavac" mogao otići u drugi plan. Nismo sigurni niti da se Gabriel Vidović otisnuo prema otkupu svog ugovora od Bayerna za 3,5 milijuna eura.

Izgubio je poziciju na lijevom krilu od Arbëra Hoxhe, a u veznom redu vrijedi isto kao i za Ljubičića, nije u prvom planu. Dino Perić je, pak, ozlijedio koljeno na prvoj pripremnoj utakmici u Rovinju protiv Triglava, nije odradio pripreme onako kako je zamišljao, tako da su u ovom trenutku ispred njega Živković i Theophile. Perić je jednostavno imao nesreću. Isto kao i Marko Bulat, koji je kasnio na priprema zbog toga što je imao gripu. Bulat je bio najesen jedan od boljih igrača Modrih, ali ga je, eto, bolest udaljila od udarne momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Izvor: Sportske novosti/Foto: GNK Dinamo

Izvorni autor: Davorin Olivari

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.