Vrhovni sud odlučuje o pravomoćnosti presude protiv haškog osuđenika Mladena Naletilića Tute

21.01.2020. 17:57:00

Vrhovni sud odlučuje o pravomoćnosti presude protiv haškog osuđenika i ratnog zapovjednika takozvane kažnjeničke bojne HVO-a, Mladena Naletilića Tute.

Naletilića, koji zbog lošeg zdravstvenog stanja nije došao, zagrebački Županijski sud osudio je na 3 i pol godine zatvora za poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Po istoj je optužnici oslobođen krivnje za otmicu Roberta Nosića u Ljubuškom, 1993. godine. Naletilić je zbog ovih slučajeva uhićen prije izručenja Haagu, gdje je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u BiH. Pušten je na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne.

"Što đubre ne ubiješ, što čekaš, ubij ga! To nitko od ljudi koji su te prigode bili privedeni i koji su bili izvođeni iz podrumskih prostorija u duhanskoj stanici u Širokom brijegu nije potvrdio. Nitko od njih nije izrijekom spomenuo i potvrdio ove optužne navode", rekao je odvjetnik Mladena Naletilića Tute Željko Žganjer.

"Optužba predlaže da se presuda u oslobađajućem dijelu ukine i da se vrati prvostupanjskom sudu na suđenje, a u osuđujućem dijelu da se preinači na način da se optuženika osudi na strožu kaznu!", izjavila je Inga Jurišić iz Državnog odvjetništva.

Izvor: Dnevnik.hr/Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Izvorni autor: Ivana Pezo Moskaljov

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.