VUČEMILOVIĆ: “Ne želimo biti ničije korisne budale, zašto su nas zvali na dogovor kad su već sve sami odlučili?”

22.07.2021. 09:17:00

Nema nikakvog obračuna s ministrom Tomom Medvedom. Predobro ga poznajem i cijenim ga. No, ono što meni smeta jest pokvarena i licemjerna politika u kojoj se jučer zastupa jedno, a danas govori drugo. Nisu branitelji samo stranački branitelji, nemamo svi mišljenje stranke. Ima nas koji mislimo svojom glavom.

Ja imam svoju granicu ispod koje ne idem, rekao je za Jutarnji list Ilija Vučemilović iz Zbora udruga hrvatskih gardijskih brigada, koji se prije nekoliko dana na sastanku u Ministarstvu branitelja verbalno sukobio s ministrom Medvedom s kojim je nekada zajedno bio u postrojbi Tigrovi.

Snimka na kojoj Vučemilović nakon sastanka govori da je politika koja se provodi veleizdajnička izašla je i u javnost nakon čega je uslijedio niz reakcija. Dio braniteljskih udruga svrstao se nakon toga na Vučemilovićevu stranu, a dio je podržao ministra. Sastanak u Ministarstvu bio je organiziran kako bi se dogovorili detalji oko obilježavanja “Oluje”, odnosno Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu.

– Ono što je problem jest činjenica da nas zovu na sastanak kako bismo se usuglasili oko proslave “Oluje”, a Ministarstvo je već sve dogovorilo i objavilo na svojim stranicama. Pa oko čega se onda imamo usuglašavati? Ne želimo biti ničije korisne budale – kaže Vučemilović, dodajući da nema ništa protiv bilo kojeg govornika, ali ima protiv kad im se sve nameće iz Ministarstva branitelja.

Ministarstvo želi kontrolu

Podsjeća da su prije braniteljske udruge birale svog predstavnika koji će govoriti na “Oluji”, a posljednjih se nekoliko godina radi o prijedlozima iz Ministarstva kako bi se sve kontroliralo. Vučemilović je komentirao i priopćenje Zajednice branitelja HDZ-a u kojoj se navodi kako on djeluje u interesu predsjednika Zorana Milanovića.

– Što reći na to? Milanovićeva Vlada me optužila, a Plenkovićeva me osudila – komentirao je bivši pripadnik Tigrova.

I njegov kolega Zoran Maras, počasni predsjednik Udruge specijalne policije, kaže da je licemjerno što ih zovu na sastanke u Ministarstvo onda kad je sve već dogovoreno.

– Ministarstvo branitelja već tri godine predlaže tko će govoriti u naše ime na “Oluji”, a sve naše prijedloge odbijaju. Sada su predložili Danijela Rehaka, predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Nemamo ništa protiv njega jer nije bitno tko će govoriti, nego što će reći i kakve će poruke poslati. Prije smo mi pisali te govore, a sada se ti govori, prema našim informacijama, pišu u Ministarstvu branitelja.

Evo, mi smo za to da u naše ime u Kninu ove godine govori Peđa Mišić, vukovarski branitelj srpske nacionalnosti koji je bio zatočen u logoru – kaže Maras zbog kojeg je prošle godine predsjednik Milanović napustio Okučane. Naime, na obljetnicu “Bljeska” Maras je došao u majici HOS-a.

– Nosit ću je i u Kninu, to je majica legalne postrojbe, sve je po zakonu. Neka Medved, Plenković ili Pupovac dođu i skinu mi je ako im smeta – izjavio je Maras.

I Maras i Vučemilović komentirali su ponovno novi Zakon o civilnim žrtvama rata, koji je prošli tjedan usvojen u Saboru i koji je izazvao velike prijepore među braniteljskom populacijom.

– Mi smo tražili da se u tom zakonu članak 5. proširi na način da svi oni koji su obnašali javne i političke funkcije u tzv. SAO Krajini ne mogu konzumirati prava iz tog zakona. Oni su nam rekli da će to biti prihvaćeno, a na kraju nije – rekao je Maras, a Vučemilović je dodao da takve treba obeštetiti država čiju su politiku tada provodili.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:snimka zaslona/N1

Izvorni autor: Jutarnji list/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.