Vučić: Novi Jasenovci i nove ‘Oluje’ neće se više dogoditi našem narodu

08.05.2021. 13:03:00

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u subotu u Donjoj Gradini u BiH kako njegova zemlja “neće dopustiti nove Jasenovce i nove ‘Oluje'” a licemjerima je nazvao sve one koji se protive promjenama granica u regiji.

Vučić je tijekom dana u Donjoj Gradini sudjelovao na komemoraciji za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac koju su zajednički organizirale vlasti Srbije i entiteta Republika Srpska. Tu komemoraciju oni nazivaju “danom sjećanja na žrtve ustaškog genocida u NDH” a Vučić je u subotu najavio kako će se u Donjoj Gradini izgraditi veliki memorijalni kompleks.

Donja Gradina nalazi se na bosanskohercegovačkoj obali Save, točno preko puta Jasenovca.

Na panoima postavljenim u Donjoj Gradini istaknuta je revizionistička brojka od 700 tisuća ubijenih u Jasenovcu te tvrdnja da je od toga bilo najmanje pola milijuna Srba.

Vučić u govoru kojega je održao tijekom komemoracije nije spominjao brojke ali je ustvrdio kako su Srbi narod koji je pretrpio najveće žrtve na području cijele regije pa je Srbija stoga odlučna više nikada ne dopustiti da se to ponovi.

“Novi Jasenovci i nove ‘Oluje’ neće se više dogoditi našem narodu”, kazao je Vučić a osvrćući se na zločine u NDH kazao je kako je jedini temelj te tvorevine bila zamisao da Srba više ne bude. O toj se ideologiji i razmjerima zločinima, kako je ustvrdio, desetljećima šutjelo, zabranjivalo se imenovati krivce a sve je to, tvrdi predsjednik Srbije, onda dovelo i do progona Srba u 90-im godinama “iz jedne druge države”.

“Ovakav se zločin može sutra dogoditi bilo kome drugom i mi ga danas moramo spriječiti na vrijeme”, kazao je Vučić dodajući kako i Srbi moraju priznati zločine koje su njihovi sunarodnjaci počinili te i njih ne smiju nikada više dopustiti.

Ustvrdio je kako je današnja Srbija odlučno za mir jer se na ovim prostorima mora živjeti zajedno kao dio međunarodne zajednice ali se potužio na to da je međunarodno pravo u današnjem svijetu odavno sahranjeno jer pravde nema, vlada licemjerje i upravo je to politika velikih sila pa onda za Srbe ne važi ono što važi za druge.

Za Vučića su licemjeri oni koji su protiv promjene granica u regiji jer su to dopustili kod raspada bivše Jugoslavije te dopustili osamostaljenje Kosova.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik po običaju je bio radikalniji od Vučića kazavši kako je on odrastao na “generiranom strahu od ustaša i Nijemaca” odnosno kako su ga kao dijete strašili ustašama.

Ustvrdio je kako je nedvojbeno da je u Jasenovcu ubijeno 500 tisuća Srba te da “to nitko iz Hrvatske ne može promijeniti”.

“Da zaboravim, neću. Da oprostim neću… i nemam ni potrebe to činiti”, kazao je Dodik ocijenivši kako bez slobode nema zaštite a sloboda je država što u slučaju bosanskih Srba znači RS.

Najavio je kako će “podebljati granicu” između RS i Federacije BiH. (H/K.)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: HINA/Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.