VUKOVAR SE SJEĆA NAJTEŽEG DANA U SVOJOJ POVIJESTI: Državni vrh dolazi položiti vijence i zapaliti svijeće

18.11.2022. 09:01:00

Vukovar se u petak se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je nakon 87 dana herojskog otpora 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

U gradu heroju je tijekom gotovo tri mjeseca agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubijeno najmanje 2.717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore.

I tu tragedija nije gotova jer se na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još  nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Kolona sjećanja

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. kolovoza 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom zauzmu grad. Mislili su da će im trebati tjedan dana, ali hrvatski su branitelji, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca borbe. Civili su mjesecima bili bez struje i uredne opskrbe vodom i hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta” počinje u 10 sati u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro”. Nastupiti će Klapa ‘Sveti Juraj’ HRM-a i Policijska klapa ‘Sveti Mihovil’ te glumac Darko Milas.

Uz okupljene branitelje i predstavnike udruga programu u Memorijalnoj bolnici će nazočiti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Ulicama grada Vukovara u 10,30 sati krenut će Križni put – Kolona sjećanja koju će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno sa članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja te oni koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara.

Dolazak Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata očekuje se u 12 sati, gdje će biti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća biti odana počast žrtvama Vukovara. Vijence će, uz ostale, položiti premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković.

Molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara predvodit će mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.

U 12,30 sati bit će služena misa za sve žrtve iz Domovinskog rata koju će predvoditi mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položiti će vijence i kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Za 17 sati planirana je svjetlosna rijeka sjećanja, odnosno puštanje svjetiljki Dunavom u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara.

Gore tisuće lampiona

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović počast žrtvi Vukovara odao je u četvrtak polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomenika na Memorijalnom groblju te mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Franjevački samostan u Vukovaru i ove je godine pozvao na obilježavanje 18. studenoga inicijativom nazvanom “Zvon za Vukovar” u kojoj se poziva na zvonjavu zvona sa svih hrvatskih crkava u 18,11 sati.

Učenici vukovarskih osnovnih škola će duž trase kojom će se kretati Kolona sjećanja u petak rano ujutro zapaliti nekoliko tisuća lampiona, na tisuće lampiona od sinoć gore ispred vukovarske bolnice, gradskih ustanova i institucija, tvrtki i drugih javnih objekata, a brojni lampioni gore i u prozorima obiteljskih kuća i stanova u Vukovaru.

Na tisuće upaljenih lampiona od sinoć je moguće vidjeti već od Vinkovaca, Nuštra, Marinaca i Bogdanovaca do samog Vukovara. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.