VULIN: “USTAŠKA VLAST NE MOŽE OBUZDATI RADOST ŠTO JE HRVATSKA OČIŠĆENA OD SRBA”, VUČIĆ: “NE PRISTAJEMO NA PONIŽENJE”

06.08.2020. 11:16:00

Povodom hrvatskog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, srbijanski ministar obrane u tehničkoj vladi Aleksandar Vulin ponovno je inzistirao da je “akcija Oluja zločin”.

“I kojeg god Srbina da kupe ili dovuku na proslavu zatiranja Srba i postave ga da bude uz Antu Gotovinu i druge ustaše, neće moći promijeniti istinu o građanskom ratu koji su izazvali, o klanju i ubijanju srpske djece u izbjegličkim kolonama”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Istaknuo je kako “vlast koja diže spomenike teroristima i daje ulice ustašama ne može obuzdati radost što je Hrvatska očišćena od Srba”.

Jeremić: Nesumnjivo su počinjeni ratni zločini nad Srbima

Predsjednik oporbene Narodne stranke, bivši šef diplomacije i nekadašnji predsjedajući Općom skupštinom UN-a Vuk Jeremić ocijenio je kako je “Hrvatska izabrala da identitet države izgradi na temelju akcije Oluja”, u kojoj su “nesumnjivo počinjeni ratni zločini nad Srbima”.

Prema njegovoj ocjeni, takva odluka Hrvatske predstavljat će opterećenje za buduće odnose i za imperativ regionalnog pomirenja.

“Od ogromne je važnosti da se okrenemo budućnosti i da se, ne zaboravljajući svoju povijest i ono što je iza nas, pokušamo okrenuti zajedničkom radu i dobrosusjedskim odnosima”, poručio je Jeremić u izjavi za N1.

Vučić: Nećemo slaviti tragediju srpskog naroda

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak navečer na središnjoj državnoj komemoraciji Srbima stradalima u akciji Oluja da je Srbija za pomirenje, ali da neće trpjeti poniženje.

“Nećemo slaviti tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske djece, ne pristajemo na poniženje. Pomirenje – da, ali poniženje – ne”, rekao je Vučić na mostu u Sremskoj Rači, gdje je simbolično priređen program u znak sjećanja na stradale u Oluji prvih dana kolovoza 1995.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:tanjug

Autor: