Za nenošenje maske u trgovini prijeti vam brutalna kazna!

13.07.2020. 11:52:00

Doznali smo kolike kazne prijete onima koji ne nose maske u trgovačkim centrima i javnom prijevozu. Iznos vam se neće svidjeti.

Nenošenje zaštitnih maski za lice, što je od ponedjeljka obveza zbog odluke Nacionalnog stožera, može se, prije svega, sankcionirati prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Taj je zakon donesen u travnju ove godine, usred epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. No, u njemu se izrijekom nigdje ne navodi obveza nošenja zaštitne maske i sankcioniranje za one koji to ne čine.

Zato se spominje nepoštovanje drugih općih ili ostalih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti. To se pak može sankcionirati prema članku 79 tog zakona.

“Za svaku povredu odredaba ovog zakona sanitarni inspektor Državnog inspektorata može na licu mjesta naplatiti novčanu kaznu u iznosu od 5000 kuna“, piše u tom članku.

Riječ je, dakle, o mandatnoj kazni i prilično je brutalna. Pretpostavlja se da će novi saziv Sabora nakon konstituiranja izmijeniti tu odredbu.

U Njemačkoj je, primjerice, kazna za nenošenje maske u javnom prijevozu ili trgovinama 150 eura, a za osoblje u trgovačkim lancima kazna je čak 5000 eura. O tome je naš portal već PISAO.

Ovog je časa, dakle, kazna za onoga koji u dućan uđe bez maske u Hrvatskoj pet puta veća nego u Njemačkoj.

Izvor: danica.hr/Foto:Lidl

Izvorni autor: Robert Mihaljević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.