‘Zagrepčanke i dečki’ – najdraže pjevaju braniteljima

29.12.2019. 18:55:00

U glavnom gradu Hrvatske već godinama postoji dječji zbor u kojem maleni pjevači na najljepši mogući način, uz pjesmu, ples i radost, provode slobodno vrijeme i bruse svoju vještinu. Riječ je o dječjem zboru „Zagrepčanke i dečki“  kojeg vodi Lana Marinović, a umnogome joj pomaže i Slavko Olujić, koji za zbor sklada prekrasne pjesme, prave dječje hitove. Dosad su nastupali na mnogim pozornicama diljem Hrvatske, a Lana je u razgovoru prije svega istaknula kako je i kada nastao ovaj zbor.

Kad je čuveni zagrebački zbor ZAGREPČANKE ostao bez dirigenta, dakle prije 25 godina, preuzeli smo tu mladost i ljepotu i nastavili s radom, istina – uz veliku izmjenu članstva-rekla je. Između ostalog primali smo i dečke, a kako je našem dragom suradniku Siniši Cmrku u najavama bilo gotovo redovno pitanje za trogodišnjeg dječaka Dinu Jelusića – Kakva si Ti to Zagrepčanka, a dječačić maleni, lijepo odgojen i sramežljiv, zamuckivao je i nije znao što bi odgovorio… Hitno smo promijenili ime zbora u ZAGREPČANKE I DEČKI. Tako su gospoda Dino i Siniša naši neslužbeni kumovi.

Koji su vaši dosad najvažniji nastupi?

Svi su nam nastupi jednako važni i s jednakom odgovornošću im prilazimo. Spremamo program koji tematski odgovara nastupu, ili koncertu. Pri tom se djeca raduju svakoj pjesmi posebno, u mjeri koliko ih pjesma motivira porukom, igrom, plesom. Naravno, najdraže nam je braniteljima pjevati pjesmu MI VOLIMO BRANITELJE jer prema suzama koje djeca izmame iz njihovih očiju jasno je vidljivo da su u našoj pjesmi našli svoje dostojanstvo koje im, kao stvarateljima LIJEPE NAŠE –  pripada i koje im je katkada i uskraćeno.

Je li Vam poznato, ima li u Hrvatskoj relativno mnogo ovakvih i sličnih zborova?

Nema mnogo sličnih zborova u Hrvatskoj. Razlog je jednostavan: Nema šire društvene brige o volonterskoj djelatnosti dječjih zborova, a to se vidi kroz financiranje njihovih programa, kroz osiguranje prostora za njihov rad, kroz angažman TV na potvrdi i prihvaćanju njihovih edukativnih, odgojnih i vrijednih programa. Problem je i stručni i pedagoški nivo voditelja, kao i nepostojanje njihovog organiziranog društvenog i stručnog odrastanja. U takvoj situaciji velik je i neprocjenljiv dugogodišnji doprinos Dječje TV razvoju i stasanju dječjih zborova u Hrvatskoj.

No, unatoč toga, postoji li ipak i neka suradnja između zborova?

Ta  suradnja je samoinicijativna i uglavnom je nema – osim jednokratnog druženja na godišnjem susretu zborova na HDF-u (Hrvatskom dječjem festivalu) u Lisinskom i povremenih susreta na pojedinim nastupima.

Tko zapravo može biti član zbora?

Član zbora se postaju upisom, otvoreni smo prema svoj djeci, a prema njihovom interesu i trudu oni se razvijaju u zborne pjevače, soliste, plesače, voditelje programa. U zboru Zagrepčanke i dečki najbolja i najuspješnija djeca imaju i tečaj pjevanja uz gitaru.

A, tko se brine o pjesmama, izboru koreografije?

Biramo svoje suradnike, to su pisci stihova i glazbe, modni dizajneri – imamo raznovrsnu i različitu odjeću prema zahtjevima programa i vremena u kojem živimo, timski biramo glazbene aranžere koji u našem radu imaju značajnu ulogu jer oblikuju naš konačni glazbeni izričaj.

Nego, gospođo Lana, koliko ste dosad snimili CD-a?

Dvadesetak, ranije redovno godišnje 1 – 2 CD-a i tematsku pjesmaricu, danas manje i rjeđe, razlog – financije, ali se sada putem interneta može plasirati dječje stvaralaštvo pa smo tu našli značajnu ravnotežu. Tako smo u zadnje dvije godine snimiti pedesetak spotova s našim najboljim pjesmama i solistima.

Evo pred Božić i advent na internetu se mogu vidjeti naši brojni spotovi na dar djeci i odraslima koji vole i poštuju našu božićnu tradiciju i koji znaju da je zagrebački advent tri puta proglašen za najbolji advent na svijetu, a ako ova društvena i kulturna istina još uvijek nije došla do njih tu su pjesma NAJLJEPŠI ADVENT NA SVIJETU i istoimeni spot zbora Zagrepčanke i dečki da svjedoče ovu vrijednost koja će Hrvatsku obilježiti za sva vremena.

Imate li ipak neku potporu državnih institucija, poput Ministarstva znanosti i obrazovanja?

Resorski pripadamo Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport. Teško je razumjeti da na godišnji natječaj za javnu i kulturnu djelatnost ne prođu programi „NASILJE NIJE HRABROST“, „NA BOŽIĆ ISPUNI NAS SVJETLOM“, „KNJIGOLJUPCI SRETNI S KNJIGOM“, „DOŠLA MAJKA S KOLODVORA“ (hrvatske tradicijska dječje igre), te još neki projekti.

U radu s djecom sigurno nailazite i na relativno brojne probleme, nesporazume. Kako ih rješavate?

Djeca su krasna i tu uglavnom nema problema, ako iskrsnu to su uglavnom refleksije odgoja od doma ili šire zajednice, ali vrijeme, ljubav i rad kroz vrijednu glazbu i stihove, uz dječji šarm, radost i ljubav za dobru pjesmu, ples, koreografije, nastupanje i njihovo osobnu afirmaciju vode nas do sveukupne radosti druženja u zagrljaju dobre glazbe i razigranih i iskrenih dječjih srdaca.

Mlađi znaju zaplakati, ali to je samo dok mama ne ode za nekim drugim poslom. Minut, dvije voditeljica pronosa svog mlađanog bebača, on je pri tome važan jer je zamjenik voditeljice, a u nastavku je vedar, rasplesan i sretan kao i sva ostala djeca članovi zbora.

Jesu li roditelji djece uvijek spremni na suradnju, ili…?

Uglavnom da, roditelji su spremni na suradnju, osobito kod velikih koncerata kakvi su naši koncerti u Lisinskom, pojedini festivali, ili gostovanja. Formiraju  se timovi roditelja koji raspodjele sve poslove oko brige za djecu i njihove pripreme za što bolji društveni i umjetnički rezultat. Tako na priumjer svake godine na jednu probu zbora u prosincu dođe nam „pravi“ Sveti Nikola, razgovara s djecom, donese im darove, šibe redovno zaboravi, kaže nisu mu potrebne kad su u pitanja vrijedna i čestita djeca zbora ZAGREPČANKE I DEČKI. Na kraju probe samo nestane – valjda sa svojim saonicama i sobovima ode darivati drugu vrijednu i  dobru djecu u Zagrebu i svijetu.

Istina, jedan malo stari dječak prišao je stričeku Fabijanu i pitao ga: – Ma. Otkud Tebi iste cipele kao kod Sv Nikole?

Što Vam je najveća zahvalnost u radu s djecom?

Sreća na licu djeteta, žar pjesme i plesa koji se reflektira na njihovim razdraganim nosićima i licima najveći je dar u ovom našem prekrasnom zanimanju.

Kakvi su Vam planovi?

Pred Badnjak smo održali svoj zadnji božićni koncert u nizu od 10 – 15 nastupa i koncerata, sada bi trebalo tiskati CD „Božić kuca na vrata“ – ako nam se pridruži neko od zainteresiranih donatora i sponzora. Na božićnom koncertu u Lisinskom 1. prosinca 2019. predstavili smo i svoj novi eko projekt „SPASIMO SVIJET“. Inače, vrijedni članovi Plesnog zbora ZAGREPČANKE I DEČKI, njihovi roditelji i prijatelji posljednji put su spašavali svijet 2000. kad su knjigom eko pjesama, CD-om i nizom koncerata u projektu „Eko 2000“ kroz 20 eko pjesama ukazali svijetu na značaj čuvanja naše majčice Zemlje, njenog biljnog i životinjskog svijeta, našeg okoliša, vode, zraka…Kako nas svijet u to vrijeme nije dovoljno ozbiljno shvatio, niti poslušao, evo nas opet, poslije nepunih 20 godina – još jedanput ukazujemo na značaj poduzimanja ozbiljnih mjera na spašavanju planeta Zemlje, na sprječavanju klimatskih promjena izazvanih čovjekovom trkom za profitom, a na štetu zdravlja i života svih nas, života djece, ptica, male travke… dovodeći u pitanje naš ukupni opstanak na našoj majčici Zemlji- rekla nam je Lana Marinović.

Razgovarao: Mladen Pavković

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Izvorni autor: Mladen Pavković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.