Zahtjev Hrvatskom saboru za pokretanje postupka odgovornosti predsjednika Zorana Milanovića…

24.04.2020. 07:40:00

Prema nizu zakonskih odredbi i važećih dokumenata državnih tijela Republike Hrvatske nedvojbeno je da su Hrvatske obrambene snage (HOS) bile sastavni dio Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su „organizirano sudjelovale u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske“...

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga specijalne policije u Domovinskom ratu i Savez udruga branitelja radnika Republike hrvatske reagirale su na  sramotnu  izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića u Jasenovcu o micanju HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom, te su tom prilikom uputili Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora sa zahtjevom da Hrvatski sabor pokrene postupak odgovornosti  Predsjednika Milanovića.

Otvoreno pismo sa zahtjevom za pokretanje postupka odgovornosti predsjednika Zorana Milanovića prenosimo Vam u cijelosti.

"Predmet: Otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora – zahtjev da Hrvatski sabor pokrene postupak odgovornosti Predsjednika Milanovića

U potpunosti osuđujemo skandaloznu i neprihvatljivu izjavu Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanović. „Treba maknuti, baciti negdje jer to nema veze s Domovinskim ratom.“, komentar je Predsjednika o spomen-ploči poginulih Hrvatskih branitelja pripadnika HOS-a, koja je premještena iz Jasenovca u Novsku. Ovo je samo nastavak negativnog djelovanja nekih predstavnika institucija koji ne poštuju Domovinski rat, Deklaraciju o Domovinskom ratu i niz pozitivnih zakona Republike Hrvatske. Podsjećamo Vas, predsjedniče Hrvatskoga sabora, kako još uvijek nije održana tematska sjednica na kojoj bi se raspravilo o učestalosti blaćenja Republike Hrvatske, Domovinskog rata i nepoštivanju Deklaracije o Domovinskom ratu te donijeli pravni mehanizmi o zaštiti i stvarnoj primjeni Deklaracije o Domovinskom ratu.

Prema nizu zakonskih odredbi i važećih dokumenata državnih tijela Republike Hrvatske nedvojbeno je da su Hrvatske obrambene snage (HOS) bile sastavni dio Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su „organizirano sudjelovale u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske“ (NN, 121/17, 98/19, čl 3. Zakona o hrvatskim braniteljima).

Zoran Milanović, Predsjednik Republike Hrvatske, skandaloznom i sramotnom izjavom o Hrvatskim obrambenim snagama (HOS-u) teško je prekršio odredbu čl. 5 Ustava Republike Hrvatske da je „svatko dužan … poštivati pravni poredak Republike Hrvatske“ te kao „Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju je počinio u obavljanju svojih dužnosti“ (st. 1, čl. 5 Ustava RH) tijekom predstavljanja Republiku Hrvatsku na komemoraciji u Jasenovcu 22. travnja 2020..

Stoga od Hrvatskog sabora zahtijevamo da postupi sukladno svojoj ustavnoj obvezi iz st. 2, čl. 105 Ustava RH i pokrene „postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike Hrvatske“."

Podijeli

Izvor: zuvhgp.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor: