‘ZALUTALI SMO, KRENULI SMO PREMA BEOGRADU!’ Zarobljavanje srpskih diverzanata u Turnju pored Karlovca

14.03.2022. 20:33:00

Na današnji dan 1993. u Turnju pored Karlovca dogodio se, za one prilike, nesvakidašnji događaj. Naime, pripadnici MUP-a na nevjerojatno jednostavan način zarobili su pripadnike srpske diverzantske skupine Štit koji su se, doslovno, sami “upecali”.

U ranim jutarnjim satima iz smjera Tušilovića prema Karlovcu, projurio je plavi kombi koji se naglo zaustavio i pokušao okrenuti. Sve se to odvijalo pred očima pripadnika MUP-a Hrvatske i pripadnika nigerijskog bataljuna UNPROFOR-a koji su čuvali školu, a koji su odmah shvatili da se radi o neprijateljskim vojnicima.

Jedan od pripadnika MUP-a s uperenim oružjem naredio im je da izađu, a ubrzo su ih opkolili i pripadnici izvidničkog voda 13. domobranske pukovnije “Browingsi” koji su okružili vozilo te ih zarobili.

U Turanj je uskoro stigla i Vojna policija Hrvatske vojske koja je zarobljenike sprovela na istražni postupak u Karlovac. Ispostavilo se da se radilo o diverzantskoj skupini “Štit”, a Slavko Lukač koji je bio vozač kombija, nakon privođenja kazao je:

“Zalutao sam. Skrenuo sam s puta koji vodi za Beograd i otišao prema Karlovcu. Ja sam došao kao dragovoljac iz tog razloga da mi ne bi išla dva sina u rat. Sačuvao sam na taj način sinove svoje kući žive i zdrave. Na području Hrvatske bio sam smješten u Korenici. Ondje sam radio kao vozač.”

Svjedok ovoga događaja je Izak Ramadanović, pripadnik 13. domobranske pukovnije. U knjizi povjesničara Borne Marinića “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu”, kazao je:

“Oni su prošli i srpsku stražu i UNPROFOR i došli k nama. Vikao je jedan naš: ‘Evo četnici, četnici’. Rekoh ‘Ma kakvi četnici daj ajde’, kad ono stvarno oni. Još je jedan bio i prkosan. Kazao je da pazimo kako s njim pričamo da je on vukovarski veteran. Imao je bukovu nogu i ja sam to rekao zapovjedniku Miji Zoriću i unutra je na kraju imao pištolj. Zamisli, pištolj u nozi”, piše Hkm.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Sipa

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.