ZAMISLITE KVIZ S PITANJIMA KAO: GDJE SE NALAZI ODMARALIŠTE ZA BRANITELJE NA JADRANU?

14.07.2021. 14:37:00

Kako se zove prvi dječak ili djevojčica poginuli u Domovinskome ratu?, Gdje je službeno otkrivena prva masovna grobnica iz Domovinskog rata?, Tko je prvi branitelj koji je izvršio suicid?, Gdje se u Hrvatskoj nalazi prvi spomenik prvom hrvatskom branitelju koji su ubio?,  Koliko Fred Matić ima vojnih odlikovanja, a koliko Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnja? Je li u Zagrebu postoje ulice ili trgovi s prezimenima: Stepinac, Kuharić ili Sveti otac Pavao II.?, Tko je odgovarao za smrt četiri sina Kate Šoljić?, Tko je u Domovinskom ratu službeno proglašen dezerterom, a tko izdajicom?,  Tko je službeno proglašen Junakom Domovinskog rata? 16. Kako nosi naziv: prvi hrvatski vojni list?,  Kako se zove prvi osuđeni hrvatski branitelj po tzv. zapovjednoj odgovornosti?

Piše: Mladen Pavković/Tjedno.hr

U Hrvatskoj su, poglavito na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) iznimno popularni kvizovi. Međutim, u tim emisijama ima iznimno malo pitanja vezanih uz hrvatski obrambeni Domovinski rat ili bolje rečeno stvaranje hrvatske države.

Naprosto je zapanjeno kad sudionik ovog natjecanja ili tzv „lovac“ gotovo u sekundi odgovori: Koji je najviši vrh na kontinentu nazvan po geodetu?  Koga su stanovnici Delfa natjerali da skoči u smrt s visoke litice? Zatim: Iz koje je ulice kneginja u prvom hrvatskom kriminalističkom romanu? Grad La Linea graniči s kojim britanskim prekomorskim teritorijem? Redateljski prvijenac braće Coen iz 1984. jednostavno se zvao kako? Ili; koji je, nekima nimalo primamljivi sastojak antičkog umaka zvanog ganua?…i tako dalje i tako redom.

Pitanja nad pitanjima

Ali, kad bi recimo bilo pitanja iz suvremene hrvatske povijesti, bilo bi zanimljivo čuti i vidjeti, jeli bi sudionici kviza znali na primjer odgovoriti i na ova pitanja:

  1. Kada je i gdje počeo Domovinski rat?, 2. Kada je i gdje završio Domovinski rat?, 3. Kako se zove hrvatski branitelj koji je poginuo nakon Josipa Jovića?, 4. Tko je posljednji hrvatski branitelj koji je stradao u Domovinskom ratu?, 5. Tko je prvi, a tko posljednji branitelj ranjen u Domovinskom ratu?, 6. Koje je prvo hrvatsko mjesto napadnuto u vrijeme srpske agresije?, 7.Kako se zove prvi dječak ili djevojčica poginuli u Domovinskome ratu?, 8. Gdje je službeno otkrivena prva masovna grobnica iz Domovinskog rata?, 9. Tko je prvi branitelj koji je izvršio suicid?, 10. Gdje se u Hrvatskoj nalazi prvi spomenik prvom hrvatskom branitelju koji su ubio?, 11. Koliko Fred Matić ima vojnih odlikovanja, a koliko Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnja? 12. Je li u Zagrebu postoje ulice ili trgovi s prezimenima: Stepinac, Kuharić ili Sveti otac Pavao II.?, 13. Tko je odgovarao za smrt četiri sina Kate Šoljić?, 14. Tko je u Domovinskom ratu službeno proglašen dezerterom, a tko izdajicom?, 15. Tko je službeno proglašen Junakom Domovinskog rata? 16. Kako nosi naziv: prvi hrvatski vojni list?, 17. Kako se zove prvi osuđeni hrvatski branitelj po tzv. zapovjednoj odgovornosti?, 18. Tko je objavio prvu knjigu o Domovinskome ratu?, 19. Koje je prvo mjesto oslobođeno u Domovinskome ratu?

Ime nepopljuvanog branitelja iz 1991.?

  1. Tko je autor pjesme Mi smo garda Hrvatska? 21. Kako se zove hrvatski general koji je iz Domovinskog rata izašao kao milijarder?, 22. Tko je dao srušiti zagrebački Zid boli  i zatrpati ga u zemlju?, 23. Gdje se nalazi službeno odmaralište hrvatskih branitelja na Jadranu?, 24. Tko je ponudio nagradu od 350 tisuća kuna za informaciju o hrvatskom generalu  koji je bio u bjekstvu?,  pa sve do (da se malo našalimo): Kako se zove hrvatski branitelj iz 1991. kojeg još nitko nije „popljuvao“?

Vjerujemo da bi većina sudionika hrvatskih kvizova prije odgovorila na pitanje: Tko je dizajnirao prvi helikopter za masovnu proizvodnju? nego  na neko od ovih i sličnih  koje smo naveli, a koje bi već svako dijete u školi trebalo znati! T

Izvor: Tjedno.hr/Foto:facebook.com/Radno sposobni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata

Izvorni autor: Mladen Pavković/Tjedno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.