Zamislite ovakvu političku odgovornost kod nas! Nećete vjerovati zašto je cijela nizozemska vlada dala ostavku

15.01.2021. 17:20:00

Predsjednik nizozemske vlader Mark Rutte objavio je u petak da cijela vlada daje ostavku, prihvativši odgovornost za loše upravljanjem sustavom novčane potpore za djecu zbog čega se na tisuće obitelji našlo u financijskim nevoljama.

Rutte je potvrdio da je svoju ostavku predao kralju Willemu-Alexanderu. No, vlada će zbog stanja s epidemijom koronavirusa nastaviti upravljati zemljom do izbora zakazanih za 17.  ožujka.

Ostavka je uslijedila nakon što je parlamentarna istraga prošli mjesec otkrila da su činovnici porezne uprave krivo optužile obitelji za prevaru.

Istraga je pokazala da je oko 10.000 obitelji moralo vratiti desetke tisuća eura koje su primile u obliku dječjeg doplatka te su pretrpjele bankrot, a problemi su uzrokovali i nezaposlenost te rastavu brakova,

Obitelji su pretrpjele “neviđenu nepravdu”, rekao je Rutte.

Veliki broj obitelji koji su se našli na optuženičkoj klupi je migrantskog podrijetla ili imaju dvojno državljanstvo.

Orlando Kadir, odvjetnik koji zastupa oko 600 obitelji u tužbi protiv političara, rekao je da su se našli prozvani zbog “etničkog profiliranja birokrata koji su birali imena koja su im se činila strana”.

Uoči izbora, potpra javnosti vladi zbog strogih mjera protiv covida-19 je posljednjih tjedana naglo pala, no Rutteova Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD) i dalje kotira vrlo visoko u anketama.

Prema projekcijama, njegova bi stranka mogla dobiti nešto ispod 30 posto glasova, dvostruko više od protuislamske stranke Geerta Wildersa koja po anketama zauzima drugo mjesto.

Rutte je na vlasti od 2010.

Ovo nije prvi put da nizozemska vlada odstupa u znak kolektivne odgovornosti. Godine 2002. kabinet je dao ostavku nakon što su mediji kritizirali ministre i vojsku da nisu spriječili masakr nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. tijekom rata u BiH.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Screenshot/Facebook

Izvorni autor: Z.G./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.